elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana trasllada les Creus de Maig al tercer cap de setmana: aquest és el motiu

Borriana trasllada les Creus de Maig al tercer cap de setmana: aquest és el motiu
  • Tradicionalment, la festivitat se celebrava el primer cap de setmana de maig, coincidint amb el Dia de la Mare

Les Creus de Maig de Borrianasón una tradició molt arrelada i recentment declarada com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic. Habitualment aquesta festa se celebrava el primer cap de setmana de maig, coincidint amb el dia de la mare. Enguany, en el plenari, les comissions falleres van posar el tema del canvi de data sobre la taula i, després d'una votació, es va decidir que la celebració de la mateixa es traslladara al tercer cap de setmana de maig, el 17, 18 i 19.

Una de les qüestions que va motivar aquest canvi és l'elevat preu de les flors. Les Creus de Maig són mostres artístiques que es planten als carrers de Borriana i el seu element principal és la flor. L'objecte principal, la creu, tradicionalment es confecciona amb clavells i s'acompanya de grans i acolorits jardins en els quals abunden les flors i plantes. Per això, a moltes de les comissions cada any els costava més contemplar un gran monument per a aquesta festivitat en els seus pressupostos.

Amb el pas del temps el preu de les flors s'ha anat incrementant i, a més, el primer cap de setmana de maig aquest encara és major. Per tot, les comissions van decidir evitar el primer cap de setmana per a la celebració i així poder confeccionar creus i jardins de major nivell amb un pressupost més assequible. Es van remenar el segon i tercer cap de setmana del mes, cadascun dels participants en el plenari tenia uns motius diferents ,ja que al maig se celebren diversos esdeveniments d'interés. Finalment, després de les votacions, es va decidir que les Creus de Maig 2024 se celebraran el 17, 18 i 19 de maig. Aprofitant aquest canvi, a part de poder crear creus i jardins majors amb el mateix pressupost, les comissions disposen de més temps per a la seua elaboració.

Aquesta tradició va nàixer per les comissions falleres i les seues ganes d'innovar. El primer document referent a les Creus de Maig data del 1944. El 3 de maig d'eixe mateix any es van plantar creus florals, data en la qual es commemorava la invenció de la creu per a Santa Hel·lena. Des d'eixe moment, cada any amb l'arribada del mes de maig, el mes de les flors, Borriana es vist de primavera, lluint als seus carrers creacions artístiques amb motius florals i amb la creu i el clavell com a protagonistes.

D'altra banda, les Creus de Maig marquen l'inici del nou cicle faller per a les comissions de la ciutat. Després de la setmana fallera, les comissions realitzen les reunions i el tancament del cicle i amb aquesta festivitat, tradicionalment, s'obri el nou exercici, amb un nou pressupost i nous presidents; encara que els representants es mantenen. A més, com a marca la tradició, la creació i construcció d'una Creu de Maig en l'emplaçament d'una falla simbolitza la seua continuïtat per a les pròximes festes josefinas.

Pujar