elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana continua amb la innovació pedagògica amb la celebració de la I Jornada Erasmus+ de la ciutat

Borriana continua amb la innovació pedagògica amb la celebració de la I Jornada Erasmus+ de la ciutat
    MÉS FOTOS
    Borriana continua amb la innovació pedagògica amb la celebració de la I Jornada Erasmus+ de la ciutat - (foto 2)

    L'Alcaldessa i Regidora d'Educació a Borriana, Maria Josep Safont, ha obert la I Jornada Erasmus+ de la ciutat que ha tingut lloc en el Saló de Plens Municipal, i a través de la qual cinc dels centres educatius de la ciutat han donat a conèixer els detalls dels projectes i iniciatives que durant aquest curs durà a terme en el conjunt de la Comunitat Europea.

    Tal com ha explicat la màxima representant municipal després de la lectura del Manifest de les Alcaldesses de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores, "el primer és agrair el treball realitzat per Irene Monsonís que en tot moment ha coordinat i dirigit aquesta Jornada perquè tots els centres que compten amb projectes a nivell europeu estiguen ací avui explicant el treball que van a realitzar, i així, seguir fent que Borriana siga una ciutat capdavantera a nivell d'innovació pedagògica i noves metodologies de treball a nivell educatiu i una digna representant de les Ciutats Educadores". Ha sigut la mateixa Irene Monsonís, membre de la Associació de becaris i exbecaris en els Institucions de la Unió Europea (BecUE), qui ha donat la benvinguda a tots i totes els assistents i ha donat pas a la presentació que cadascun dels centres ha realitzat dels seus projectes. També ha volgut estar present en la presentació prèvia de la Jornada, Sònia Pérez, Cap de Servei d'Idiomes i Programes Europeus de la Conselleria de Educació qui n'ha fet un repàs dels diferents programes en els que participa la Generalitat amb alguns exemples semblants als que ara duran a terme els centres borrianencs.

    Després de la contextualització de l'acte dins de la celebració del Dia de les Ciutats Educadores, un projecte al que Borriana també s'ha sumat enguany, han sigut els i les representants de cadascun dels centres educatius els qui han desenvolupat cadascun dels programes que porten i duran a terme a nivell europeu. Ha començat el Col·legi Salesià explicant que "el projecte «consolidant capacitats per al Plurilingüisme" en el col·legi Salesià Sant Joan Baptista de Borriana té com a objectiu augmentar les habilitats tant lingüístiques com a metodològiques en l'ensenyament de llengües estrangeres. El col·legi té la necessitat, no solament de donar un impuls al plurilingüisme sinó també d'implementar accions cap a l'ús de la metodologia AICLE i de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC's), per la qual cosa el projecte pretén tenir un impacte tant en la formació del professorat que impartirà les seues àrees en llengua estrangera com en la formació metodològica del professorat de llengües estrangeres.

    Seguidament, ha sigut el centre Illes Columbretes qui ha detallat que "amb el projecte Columbretes, Let's Learn Together pretenem fer possible un canvi metodològic en el centre, el qual està molt lligat a l'aprenentatge cooperatiu i a la teoria de les intel·ligències múltiples de H. Gardner. L'aplicació de la teoria de les Intel·ligències Múltiples està directament interrelacionada amb l'aprenentatge cooperatiu, i junts configuren un tàndem metodològic perfecte què promou la implicació personal dels nostres alumnes i la seua creativitat, afavorint la seua autonomia i el seu esperit emprenedor, tan presents en els objectius del currículum actual.

    El torn per a Villa Fátima, que ha explicat que "El projecte de 3 anys Erasmus+ Em You Society implica i vincula a tres col·legis de la Unió Europea: OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica d'Eslovènia, PS "Elisaveta *Bagriana" de Slieven, Bulgària, i el Col·legi Villa Fátima de Borriana (Espanya). El col·legi eslovè és el coordinador i promotor d'aquest projecte, i els altres dos centres som els socis. En un diàleg previ, ens vam adonar que existeix un problema comú en la nostra societat: el (cyber)bullying o (ciber)assetjament, tant dins com fora de l'escola. Per açò pensem que treballant de manera conjunta i amb determinació és possible lluitar contra aquest problema i reduir els casos d'assetjament dins i fora dels centres educatius. Al voltant de 130 estudiants dels 3 col·legis, d'entre 12 i 15 anys, treballaran de manera conjunta en el projecte, encara que també s'implicarà, en el nostre cas, a tot el col·legi, juntament amb el professorat i les famílies".

    En quart lloc, ha presentat el seu projecte, l'IES Llombai, detallant que "el projecte europeu "Formació Professional Dual Espanya Alemanya" va sorgir de la necessitat del nostre centre d'implementar la formació professional dual quan no comptàvem amb experiències prèvies a la Comunitat Valenciana. L'observació, anàlisi i estudi de la formació professional dual a Alemanya eren necessaris per a la seua engegada i desenvolupament. El projecte de dos anys es va iniciar l'1 de juny de 2015 i van ser concedides tres mobilitats per a professors amb l'objectiu de formar a professors per a la implementació de la FP dual, millorar les competències dels coordinadors del programa, l'estructura curricular dels cicles formatius de FP dual, i la gestió de les relacions entre el centre educatiu i els altres agents socials de l'entorn així com facilitar la mobilitat d'alumnes en l'àmbit europeu".

    A continuació, ha sigut l'IES Llombai qui ha donat tots els detalls sobre les seues iniciatives, exposant que "Nous Horitzons a Alemanya" és un projecte europeu de CA1 de mobilitat d'estudiants de formació professional que el seu objectiu principal és la millora de les competències professionals per a facilitar la inserció laboral de l'alumnat i disminuir l'atur juvenil. El projecte ha donat l'oportunitat a 14 alumnes del nostre Cicle Formatiu de "Transport i Manteniment de Vehicles" d'adquirir una experiència pràctica durant l'acompliment de la seua professió en un país europeu, desenvolupar habilitats pràctiques en el seu camp professional, aprendre sobre el sistema educatiu i laboral d'Alemanya, així com incrementar les competències socials i lingüístiques".

    I finalment, l'IES Jaume I que ja ha treballat amb projectes com el Comenius ha mostrat el seu projecte en el qual "el projecte Young European Entrepreneurs Schools és una agrupació de 5 centres escolars de Secundària que té com a objectiu donar a conèixer al nostre alumnat el que és el món empresarial europeu. De fet es tracta de guiar-los en la creació d'una "mine-empresa". Despertar en ells la creativitat, el compromís, l'interès per conèixer altres cultures, aspectes que els enriquirà l'intercanvi d'experiències en les diferents mobilitats que es duran a terme entre tots els països. En resum, formar l'alumnat per a ser ciutadans europeus.

    El projecte té una durada de 2 anys (1 de setembre de 2017 fins a 31 d'agost de 2019) i està coordinat pel centre francés Lycée Général et Technologique Jacques Prévert en Taverny. Al costat de l'IES Jaume I i el coordinador del projecte participen els següents socis europeus: II.SS."Galileu Galilei, en Canicatti (Itàlia), el Zespol Szkol Ogolmoksztalcacych Liceum, en Zawiercie, (Polònia), i el Naujosios Akmenes Ramuciu Gimnazija, en Naujoji Akmne (Lituània)

    Pujar