elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Borriana assumeix la gestió del Museu de la Taronja per a reobrir-ho

Borriana assumeix la gestió del Museu de la Taronja per a reobrir-ho
  • L'Ajuntament ha pres el control de la fundació i el patronat reserva 280.000 euros per a aquest museu

Borriana comença a resoldre els últims entrebancs per a poder reobrir el Museu de la Taronja, tancat des de l'any 2012.

Aquesta setmana s'ha reunit el patronat del Museu de la Taronja amb els seus antics membres en un ple en el qual s'han aprovat els estatuts definitius de la fundació.

Entre altres qüestions, amb aquests nous estatuts l'Ajuntament pren el control majoritari de la fundació que gestiona l'entitat, per la qual cosa tindrà les mans lliures per a donar llum verda al projecte.

Amb les noves normes de l'entitat l'ajuntament controla ja el patronat amb una majoria de membres i ostenta la presidència, de la qual es fa càrrec l'alcaldessa, Maria Josep Safont.

Així, l'Ajuntament, amb el control de la Fundació Museu - Arxiu de la Taronja, podrà gestionar directament el museu i iniciar els tràmits per a les reformes que necessita per a poder obrir-se.

Un dels primers serà afrontar el pagament que es deu als extreballadors del museu en virtut d'una sentència de 2014 que va condemnar a la fundació, després del tancament de l'entitat en deixar de rebre aportacions de la Generalitat.

En aquest sentit, el regidor de Cultura i Patrimoni, Vicent Granel, explica que l'ajuntament ha destinat 180.000 euros per a poder liquidar aquesta qüestió.

A més, la Conselleria de Cultura ha aportat altres 100.000 euros a la fundació per a posar en marxa de nou el museu, amb la qual cosa hi ha consignats quasi 300.000 euros per a començar a rodar de nou després d'una llarga dècada de tancament.

Entre altres qüestions, segons explica Granel, la memòria valorada del projecte indica que s'hauran d'invertir 75.000 euros per a “posar a punt el museu”. Una inversió que serà destinada a canviar alguns sòls, pintar parets desconxades o revisar problemes de goteres.

Una altra qüestió és l'ampliació de les instal·lacions del museu aprofitant l'habitatge adossat, que la Generalitat va traspassar en 2021 a l'Ajuntament. Segons ha explicat el responsable de Patrimoni, en aquest edifici, confrontant al museu, s'han realitzat diverses obres de prevenció i tapiat, ja que es trobava en un estat molt deteriorat després d'anys d'abandó.

El nou patronat

Anteriorment formaven part del patronat d'aquesta entitat la Diputació de Castelló, diverses conselleries, l'ajuntament, la Caixa Rural i la Fundació Canyada Blanch, a més de diversos membres nats.

Amb el nou patronat, la Generalitat comptarà amb un membre (de la Direcció General de Cultura i Patrimoni), hi haurà un representant de la Fundació Canyada Blanch i Joan Manuel Calpe García, antic secretari, serà membre nat.

No obstant això, l'Ajuntament ostentarà majoria, en posseir quatre membres: L'alcaldessa Maria Josep Safont i els regidors de Patrimoni (Vicent Granel), Turisme (Sara Molina) i Hisenda (Cristina Rius).

A més, seran membres d'honor del patronat Enrique Safont i Lidia Abad Franch, la filla del fundador del museu, Vicente Abad.

El museu

Aquest museu, únic en tota Europa, se situa des de 1995 en un edifici modernista del cèntric carrer Major de Borriana, encara que es troba tancat des de l'any 2012.

Compta amb 6 sales on es planteja un recorregut per l'evolució històrica de l'agricultura tarongera, el comerç, transport i la publicitat de la indústria dels derivats dels cítrics en un període històric que abasta des de finals del segle XVIII fins als nostres dies.

L'Arxiu-Biblioteca compta amb més de 6.000 documents amb una col·lecció de més de 5.000 marques i etiquetes tarongeres, més de 1.000 fotografies i nombrosos exemplars de paper de seda usats per a embolicar les taronges

Pujar