elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Rates penades per ajudar a combatre plagues agrícoles en l’horta

  L'Oficina de Sostenibilitat Local de l'Ajuntament de Burjassot, que dirigeix la regidora de Medi Ambient Lluna Àrias, ha iniciat la col·locació de caixes niu amb l'objectiu de potenciar les colònies de rates penades i fomentar el seu paper depredador amb mosquits i altres plagues agrícoles que puguen afectar l'horta municipal. En total s'han instal·lat 16 caixes, situades exclusivament en l'horta i en zones properes.

  L'acció de les rates penades com a controladors naturals de plagues s'ha vist demostrada en multitud d'experiències i ha quedat contrastada sobretot en el sector agrícola, comprovant-se que són àvids devoradors de moltes de les plagues que afecten els cultius. A més, també consumeixen gran quantitat de mosquits, per açò, les rates penades podrien ser uns aliats molt útils contra aquestes plagues en les pròpies ciutats. S'alimenten d'una gran varietat d'insectes voladors i són capaços d'ingerir elevades quantitats d'aliment, arribant a consumir el 80% del seu pes en una sola nit de caça.

  Mitjançant aquesta iniciativa es pretén facilitar la presència d'aquestos animals construint xicotetes cases per a elles prop dels horts. Prèviament s'ha analitzat quins són els punts més adequats en l'horta per a la instal·lació i d'aquesta manera garantir l'efectivitat de la mesura. També s'ha estudiat els tipus d'espècies que ja habitaven a l'horta i les seues condicions per a adaptar les característiques de les caixes a les seues necessitats.

  Els estudis estimen que la mitjana d'ocupació serà d'un 80% i els resultats es podran observar dins d'un any. Les inspeccions periòdiques que recomanen els experts es portaran a terme una vegada transcorregut aquest període per comprovar si els nius han sigut colonitzats.

  Segons ha explicat la regidora Lluna Àrias, «Aquest poble ha tingut durant molts anys problemes de mosquits, entre ells mosquits tigre, i aquesta mesura ajudarà a erradicar els constants episodis. A més, considerem que aquesta és una iniciativa sostenible, ecològica, respectuosa amb el medi ambient, i que afavoreix la biodiversitat. Mitjançant la col·locació de les caixes també afavorim la conservació d'una espècie tan icònica per a les valencianes i valencians com són les rates penades. A l'horta sempre hi ha hagut rapinyaires, però pels efectes de l'urbanisme la quantitat d'aquests animals ha disminuït de manera considerable».

  Pujar