elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Burjassot es prepara per celebrar el Dia Internacional de les Dones: consulta la programació

Burjassot es prepara per celebrar el Dia Internacional de les Dones: consulta la programació
  • La localitat reivindica aquest dia amb la força de la cultura i una programació completa

MÉS FOTOS
Burjassot es prepara per celebrar el Dia Internacional de les Dones: consulta la programació - (foto 2)

S'acosta el 8 de Març, la jornada en què de manera global es reivindica que la dona ha d'estar i viure al món en termes absoluts d'igualtat respecte a l'home. Una aparent obvietat que, tot i això, se li ha estat negada a través dels segles i que, en la lluita per continuar aconseguint cotes, la Cultura, juntament amb l'Educació, es perfila com a eina i vehicle essencial.

Burjassot ha volgut fer girar la programació pel Dia Internacional de les Dones al voltant de la idea que “La Igualtat comença per la Cultura”, lema central de la campanya de 2023. Així, les activitats proposades per la regidoria d´Igualtat i Feminisme posen especialment l´accent la reivindicació de la dona, des del pla cultural, a través de la literatura escrita i oral, el teatre i les arts escèniques, l´humor, el cooperativisme o l´emprenedoria laboral.

Conscienciant des de la infància

La primera cita amb la programació del 8M a Burjassot tindrà lloc el proper divendres 3 de març amb el contacontes infantil “Marina, un mar de llegendes” (17.30 h, Plaça de l'Ajuntament). El contacontes, en llengua valenciana, combina teatre i marionetes i presenta Marina, una valenta dona, que el 1950 i en un món dominat per homes es fa a la mar per participar en el concurs de fer la volta al món pels cinc oceans. El contacontes està inspirat en totes aquelles dones que en el passat van trencar barreres per fer història.

Premis 'Dones amb Iniciativa'

Les activitats de la vesprada del divendres 3 de març continuaran, a les 20 h, amb la celebració dels Premis 'Dones amb Iniciativa' que, de la mà de la regidoria de Comerç i CEMEF, premiaran i reconeixeran el treball de diferents dones emprenedores de Burjassot. La cerimònia tindrà lloc al Saló de Plens del Consistori.

Entrades esgotades per WOMAN

A la vesprada del diumenge 5 de març, amb les entrades ja esgotades, l'espectacularitat de les arts escèniques prendran protagonisme amb l'espectacle WOMAN que arriba a Burjassot de la mà d'Aarón Vivancos i que tindrà lloc, al Centre Cultural Tívoli, a les 18. 30 h. Resumit com “tota la força que cap en un escenari”, WOMAN és un xou de gran format, en set actes, en què les dones s'obren pas a través d'una manifestació visual i corporalment impactant i on la narració escènica de diferents històries permet connectar directament amb les vivències de cadascú.

Cultura i igualtat

Paral·lelament a totes les activitats programades i al fil que la Igualtat comença per la Cultura, la Biblioteca Municipal inaugurarà la prestatgeria violeta amb una selecció de llibres amb perspectiva feminista. Alhora, a la Plaça de l'Ajuntament i rodalies quedaran convertits en una gran “llibreria urbana” amb l'exposició de portades dels llibres més icònics del moviment feminista al llarg d'aquestes dates.

Monòleg de Maria Juan

Dimarts 7 de març, la programació de Burjassot per commemorar el Dia Internacional de les Dones continuarà al Centre Socioeducatiu Díaz Pintado. A les 18.30 h, l'actriu, la còmica i la comunicadora valenciana Maria Juan saltarà al Saló d'Actes del centre per aconseguir el seu objectiu: que el públic no deixe de riure en tot el seu monòleg, 'Riures en valencià'. I és que tot el que diu la Maria i també com ho diu, fa riure. Diuen que des de ben xicoteta tendeix al drama i que, potser per això, se li dóna tan bé la comèdia.

8M, jornada de reivindicar

La jornada del 8M començarà a Burjassot a les 12 h quan a la Plaça de l'Ajuntament tinga lloc la lectura del Manifest Reivindicatiu pel Dia Mundial de les Dones. A la vesprada, cap a les 17.30 h, un autobús sortirà des de la Plaça de l'Ajuntament en direcció a València per a l'assistència a la manifestació del 8M que se celebra a la ciutat a les 18 h. Per reservar plaça a l'autobús, cal que us poseu en contacte amb la Unitat d'Igualtat “Espai Dona” a través del correu mpilar.fuertes@burjassot.es.

El dijous 9 de març, la programació centrarà en la peça teatral que aquest any proposa l'Associació Teatral Paraules i Dones de Burjassot la qual, un any més posa damunt la taula, o millor dit, de l'escenari, la seua proposta particular de reivindicació de la igualtat. En aquesta ocasió, el grup local de teatre presenta una selecció de contes escenificats sota el títol “Hi havia dues vegades La Ventafocs i La Bella Dorment”. A partir de les 19 h, al Centre Cultural Tívoli, el públic que habiti el pati de butaques assistirà a una adaptació molt particular d'aquests dos clàssics de la literatura infantil on, a diferència de la versió clàssica, les protagonistes tindran molt a dir.

La programació de Burjassot per commemorar el Dia Internacional de les Dones conclourà el dijous 23 de març amb la conferència Bibilak: cooperativisme i feminisme (Ser Dona al Sud 2023), que tindrà lloc al Saló de Plens de l'Ajuntament, a les 18.30

Pujar