elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els bous al carrer responen a les declaracions antitaurines del nou ministre de Cultura: "No consentirem cap prohibició"

Els bous al carrer responen a les declaracions antitaurines del nou ministre de Cultura: "No consentirem cap prohibició"
  • Des de la Federació de Penyes de Bous al Carrer asseguren que no estan preocupats per una possible prohibició dels festejos taurins encara que apunten que prendran mesures si es feren passos en aquest sentit des del Govern d'Espanya

El nou ministre de Cultura, el català Ernest Urtasun, té pràcticament sobre la taula diverses reunions per a tractar la tauromàquia. El responsable nacional de Cultura ha realitzat diverses declaracions en contra de la tauromàquia. En una d'elles afirmava “la tauromàquia no ha de ser mai considerada cultura” i afirma que “els bous no mereixen ser legals” perquè “són una activitat injusta, sàdica i menyspreable”.

Un dels primers a anunciar una petició de reunió amb Urtasun és Vitorino Martín, president de la Fundació Bou de Lídia, qui confia que Urtasun “defensarà a tot el patrimoni cultural per damunt dels seus gustos” perquè “els ministres passen, però la tauromàquia queda”.

Poc han tardat des de PACMA a fer el mateix, sol·licitar una reunió amb el nou ministre -de la quota de Sumar en el Govern- però, en aquesta ocasió, per a una cosa totalment diferent: “abordar la derogació de la llei que blinda la tauromàquia a Espanya”.

Davant aquesta situació, des d'elperiodic.com ens hem posat en contacte amb la Federació de Penyes de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana per a conéixer les primeres impressions davant l'intent de PACMA de derogar la tauromàquia a Espanya, que tindria efectes en la Comunitat Valenciana, regió que realitza el 50% dels festejos taurins que se celebren en tot el país.

Germán Zaragozá ha assenyalat que les competències sobre els festejos taurins estan delegades en les comunitats autònomes i assegura que “no estem ni estarem en el camí de la prohibició”. Així, el president de la Federació es mostra confiat en aquest escenari perquè “hi ha molts pobles valencians governats pel PSOE on fan bous”, com Albuixec, Paiporta, Montcada, Mislata, Vila-real, la Vall d'Uixó o l'Alcora.

Sobre el nomenament del nou ministre de Cultura, Zaragozá si que considera que es tracta de “un crit d'atenció per part del PSOE” perquè mentre en la Comunitat Valenciana el conseller de Cultura és un torero -Vicente Barrera-, “el ministre és antitaurí declarat i lluitador”.

No obstant això, el president de la federació valenciana de bous al carrer considera que “la polarització de la festa no és bo per a la tauromàquia perquè no és de cap partit polític, sinó que és del poble”.

Estan preparats per a prendre mesures

Malgrat que Zaragozá no està preocupat per una possible prohibició dels bous al carrer, de donar-se algun pas des del Govern d'Espanya, “no consentirem cap prohibició de modalitat ni íntegrament”. “Estem preparats per al que faça falta si es modifica el reglament sense comptar amb el sentir de la Comunitat Valenciana on se celebren el 50% dels festejos a nivell nacional”.

Així mateix, Zaragozá apel·la al fet que el PSOE “tinga sentit d'Estat” i que no es plantege cap prohibició per a la tauromàquia.

Pujar