elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Bones notícies per als organitzadors taurins: decau l'obligació de contractar un veterinari per als bous al carrer

Bones notícies per als organitzadors taurins: decau l'obligació de contractar un veterinari per als bous al carrer
  • El Consell ha ampliat la moratòria d'un a tres anys que exigix la presència de veterinaris habilitats que emeten un certificat que empare la volta del cap de bestiar a l'explotació d'origen

El Ple del Consell ha aprovat l'ampliació de la moratòria, d'un a tres anys, per a l'emissió de certificats sanitaris de trasllat en els festejos taurins tradicionals de la Comunitat Valenciana, en el qual es ressenye expressament que empara la volta a l'explotació d'origen de bovins que participen en festejos taurins tradicionals sense sacrifici.

Esta moratòria provoca que decaiga, provisionalment, la mesura implantada pel govern del Botànic que exigia la presència d'un veterinari habilitat en cada espectacle taurí per a firmar la guia per al trasllat dels caps de bestiar a la ramaderia.

Això suposava una despesa que els aficionats taurins veien innecessari atés que suposava que els organitzadors taurins havien d'abonar entre 120 i 300 euros per cada espectacle taurí.

Tenint en compte que se celebren anualment més de 8.000 festejos taurins en la Comunitat Valenciana i que el període transitori establit per a disposar de personal veterinari habilitat per a expedir els certificats sanitaris de trasllat finalitza el pròxim 18 d'abril, la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha portat al ple del Consell la pròrroga del període d'un a tres anys.

Esta modificació afecta a la disposició transitòria primera del Decret 58/2023, del Consell, d'ordenació del sector ramader, pel qual es regulen els procediments de registre, identificació i moviment dels animals de les explotacions ramaderes de la Comunitat Valenciana i establix que els procediments de registre, identificació i seguiment i control dels moviments d'animals són instruments imprescindibles per a la sanitat i benestar animal, així com per a la seguretat alimentària.

Concretament, la disposició primera establix que “de manera excepcional” i mentres no es dispose de personal veterinari habilitat en els festejos taurins tradicionals sense sacrifici, l'emissió dels certificats sanitaris de trasllat en els quals es ressenye expressament que s'empara la volta dels caps de bestiar a l'explotació d'origen, puguen ser realitzats pel servici veterinari oficial, durant el període d'un any.

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca entén que tot això requerix d'un procés de preparació i fases prèvies que excedixen el termini fixat i que sense la seua ampliació es fa difícil dur a terme, amb normalitat, els festejos taurins en la Comunitat Valenciana, sense infringir la normativa i crear incertesa en el seu desenvolupament.

Per això, la previsió de disposar de personal veterinari habilitat en els festejos taurins tradicionals per a l'emissió dels certificats sanitaris de trasllat requerix la modificació prèvia del Decret 31/2015, de 6 de març, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de festejos taurins tradicionals en la Comunitat Valenciana (bous al carrer).

Així, es busca introduir la figura del veterinari amb les degudes garanties de funcionalitat adequada, que passen per la definició amb major precisió del seu paper en cadascun dels festejos, la disponibilitat, la manera de dur a terme la selecció, la necessitat d'una formació adequada i la concreció de la forma de contractació.

Anualment, més de 820.000 persones acudixen als bous al carrer. El cost d'organització ronda els 37 milions d'euros i aconseguix un impacte econòmic de 300 milions d'euros anuals, la qual cosa es traduïx en què per cada euro invertit en l'organització de bous al carrer es generen 8,10 euros de riquesa econòmica.

Pujar