13 de desembre de 2019 13/12/19

Són bones les dades de l'atur de juny en la Comunitat?

Són bones les dades de l'atur de juny en la Comunitat? - (foto 1)
  • Això és el que opinen institucions i sindicats sobre el descens del nombre d'aturats en 5.067 persones el mes passat

Li ho ha avançat elperiodic.com. Les dades de el  atur del mes de juny en la Comunitat Valenciana reflecteixen per quart mes consecutiu una baixada del número dels aturats situant-se en els 351.330 aturats, 5.067 menys que al maig. Són xifres bones? La baixada de l'atur és sempre una notícia positiva però cal posar-la en context i tindre en compte els detalls d'aquest descens.

Per als sindicats, per exemple, són dades positives quant a l'atur, al lleu increment en la taxa de cobertura de prestacions així com en l'afiliació. Des de la Generalitat també destaquen que, malgrat estar en un període marcadament estacional, la millora s'ha estés a tots els sectors (menys a l'agricultura), i ha ressaltat la bona evolució de la indústria i les persones sense ocupació anterior.

Així i tot hi ha peròs: Per exemple, UGT destaca la mala dada en la contractació, tenint en compte que la conjuntura del mes de juny es caracteritze pel gran pes que suposa la contractació, sobretot la temporal.

Des del sindicat consideren preocupants les xifres d'atur de molt llarga durada, així com la temporalitat en la contractació i la seua precarietat, ja que el 91% dels contractes han sigut temporals.

L’atur de llarga durada s'acarnissa amb les dones

A més, l'atur de molt llarga durada s'ha encebat especialment amb les dones, sent les majors de 45 anys les més castigades: quasi una cinquena part de les dones parades porta en atur més de 4 anys.

Així, segons Pilar Mora, secretària d'ocupació, formació i igualtat de gènere del sindicat, “que les dones siguen la que pateixen l'atur de llarga durada de manera més acusada es deu en gran manera al rol social que aquestes exerceixen en l'àmbit privat”.

Així ho avalen les últimes dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, en concret “cotitzadors en el sistema de cuidador/a no professional de persones dependents”, posen de manifest que el perfil de la persona cuidadora en l'àmbit familiar té rostre de dona major de 45 anys, suposant el 75% del total de cuidadors no professionals.

Per això, des d'UGT-PV se sol·licita polítiques que posen el focus a proporcionar vertaderes oportunitats d'ocupació i de qualitat per a tota la classe treballadora i en particular per a les dones. Així ho afirma Pilar Mora: “és imprescindible generar un clima que permeta el desenvolupament de la vida professional de les dones, alliberant-les de les seues responsabilitats imposades pels rols de gènere.”

La temporalitat, clau en el descens de l'atur

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, d'altra banda, ha posat l'accent en la important baixada de l'atur entre joves (-6,25%), si bé ha assenyalat que, des del Consell, "som conscients que això es pot deure, en bona mesura, als contractes temporals d'estiu”. El responsable d'Ocupació ha ressaltat que la xifra de persones desocupades es troba ja per davall del nivell de desembre del 2008.

"Així doncs - ha afirmat - continuem consolidant la recuperació econòmica, amb unes xifres que, malgrat l'estacionalitat, han estat raonablement distribuïdes entre sectors i grups de població”. Així, ha detallat que, en termes interanuals, s'ha produït un descens de l'atur del 4,30% (15.773 persones parades menys que fa un any).

La Comunitat és la tercera autonomia on la baixada anual de l'atur, en termes absoluts, és més fort. Quant a les contractacions, el mes de juny s'ha registrat un total de 185.685 contractes de treball, la qual cosa representa la tercera xifra més alta d'un mes de juny des que es tenen dades. També destaca la xifra d'afiliacions a la Seguretat Social. Al juny, s'ha aconseguit la xifra d'1.923.368 afiliacions, la millor dada d'un mes de juny des de 2008.

ocultar
Són bones les dades de l'atur de juny en la Comunitat?
Pujar