elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

‘Bojos’ una campanya que cerca acabar amb els estigmes de les malalties mentals

‘Bojos’ una campanya que cerca acabar amb els estigmes de les malalties mentals
  • La inversió en polítiques d'inclusió ha augmentat en més de 6 milions d'euros en els últims tres anys

MÉS FOTOS
‘Bojos’ una campanya que cerca acabar amb els estigmes de les malalties mentals  - (foto 2)
‘Bojos’ una campanya que cerca acabar amb els estigmes de les malalties mentals  - (foto 3)

Al voltant de 50.000 persones pateixen de manera directa problemes de salut mental a la Comunitat Valenciana. És per açò, i amb l'objectiu d'acabar amb els estigmes que dificulten la seua inclusió social i laboral, que des de la Consellería d'Igualtat i Polítiques Inclusives s'ha engegat una campanya per a eradicar la estigmación de persones amb trastorns mentals.

La campanya, que ha sigut presentada aquest matí per la vicepresidenta Mónica Oltra, porta el nom de ‘Bojos’ i ha sigut elaborada en col·laboració amb la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana. 

“Volem fer visibles a les persones amb trastorn mental greu, que han patit una llarga història de marginació i estigmatització” ha explicat la consellera Mónica Oltra. Per la seua banda, la presidenta de la Federació Valenciana de Salut Mental, Rosa Bayarrí, ha mostrat la seua satisfacció per l'engegada d'aquesta iniciativa i ha coincidit que “la salut mental és alguna cosa que ens afecta a tots”.

 En aquest sentit, ambdues han destacat la necessitat de treballar conjuntament per a definir una xarxa “de suport i inclusió social” per a aquelles persones amb trastorns mentals greus, una xarxa que siga complementària a la ja existent en l'àmbit sanitari.

 L'engegada d'aquesta campanya, que podrà seguir-se en radis, televisió i mitjans digitals, era un dels compromisos adquirits en el Pacte Autonòmic Valencià per a l'Atenció Integral de la Salut Mental 2018-2028, subscrit per la Conselleria de Igualtat i Polítiques Inclusives, la de Sanitat Universal, al costat de col·lectius i agents econòmics i socials.

 "Des del Consell del Botànic som conscients de la necessitat d'iniciar un canvi de paradigma, que es adecue a una societat inclusiva que veja a les persones amb problemes de salut mental com a ciutadanes i ciutadans de ple dret" ha reivindicat la vicepresidenta.

 Mesures d'inclusió

Aquesta xarxa de suport posarà a la disposició de la societat valenciana, segons ha explicat Mónica Oltra, una sèrie de mesures, que es troben dividides en dos vessants:

D'una banda, aquelles mesures que s'aglutinen pel que fa als recursos necessaris d'atenció diürna. Entre elles, destaca que els centres de recuperació i inclusió sociolaboral (CRESOL) oferiran suport per a la inclusió de les persones a través d'actuacions “amb el protagonisme central de la persona usuària”. A més, es posarà a la disposició dels centres equips multidisciplinaris coordinats amb les unitats de salut mental que oferiran atenció domiciliària.

D'altra banda, es crearà una xarxa centrada en el suport i inclusió social formada pel recursos vivencials. En aquest cas, els centres residencials de salut mental albergaran estades màximes de 6 mesos, i per la seua banda, els habitatges tutelats estaran vinculades als recursos sociocomunitaris i a les comissions de coordinació soci-sanitària i de gestió.

Dades del Govern del Botànic

En últims tres anys de govern, l'actual Consell ha mostrat en reiterades ocasions el seu compromís amb les polítiques d'igualtat. És per açò, que segons ha explicat la seua vicepresidenta, aquesta campanya cerca “interpel·lar a la societat” posat que les malalties mentals “no són solament tasca dels professionals, sinó de tota la societat”.

 Aprofitant amb la presentació de la campanya, Oltra ha posat sobre la taula les mesures dutes a terme durant els últims anys en matèria d'inclusió social: obertura de 16 nous centres d'atenció, augment de la inversió a 15,8 milions d'euros i augment del nombre de places en un 68%

Pujar