Castellano

Bocairent dedica un carrer a la societat La Victòria constituïda el 1915

Bocairent dedica un carrer a la societat La Victòria constituïda el 1915

    Un dels sindicats de major importància històrica a Bocairent, la societat La Victòria, compta des de la setmana passada amb un carrer situat al polígon industrial el Pontarró. Així ho va aprovar per unanimitat el ple de l’Ajuntament celebrat el 6 d’abril passat que també va acordar nomenar els altres dos vials de la zona fabril amb la denominació ‘el Pontarró’ i ‘Reg de les Solanetes’.

    La ‘Sociedad varia textil fabril La Victoria’ es va constituir a l’octubre del 1915 baix la presidència de Pedro Vañó Castelló amb 349 afiliats i va arribar a tenir-ne més de 600. El seu objectiu era defensar els drets dels treballadors bocairentins en els durs moments de la crisi laboral i social derivada de les conseqüències de la I Guerra mundial. Així mateix, l’organització va assumir un protagonisme actiu en les vagues de principis dels anys vint, coneguda en l’àmbit local com la ‘Vaga de Beneyto’, i va contribuir decisivament en la cohesió de la classe obrera de Bocairent mitjançant el suport a les seues principals reivindicacions.

    Posteriorment, tot i conservar sempre el seu caràcter de sindicat local, es va federar amb la Unió general de treballadors, la qual cosa va ocasionar alguns problemes interns al si de la societat en els anys trenta durant els quals també es van afiliar un nombre important de dones. La Victòria va mantenir una activitat notable fins la conclusió de la Guerra civil el 1939 moment en què va quedar dissolta pel règim franquista i va ser confiscada tota la documentació.

    Per tant, la dedicació d’un carrer a la societat La Victòria pretén esdevenir “un reconeixement a totes les persones que van lluitar per millorar les condicions dels treballadors de la indústria de Bocairent”, com destaca l’alcalde Josep-Vicent Ferre. Igualment, les noves denominacions “segueixen la tendència de nomenar vials amb elements propis de la nostra idiosincràsia per tal de servir de record i d’homenatge”.

    Pujar