elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les radiografies confirmen la presència d’aixovars en l’interior de les urnes funeràries de la necròpolis del Puig de la Nau

Les radiografies confirmen la presència d’aixovars en l’interior de les urnes funeràries de la necròpolis del Puig de la Nau
  • S’han pogut detectar aixovars en 7 de les 9 urnes radiografiades, que contenen elements com sivelles, fíbules, braçalets o collars

  • Les radiografies s’han dut a terme gràcies a la col·laboració de l’Àrea de Salut i el Centre de Salut Integrat de Benicarló

 

L’anàlisi radiològica de les urnes funeràries localitzades a la necròpolis del Puig de la Nau ha permés conéixer amb precisió el seu contingut abans d’iniciar el procés de microexcavació necessari per a extraure’n tots els elements que es troben a l’interior.

Gràcies a la tasca dels tècnics de rajos del Centre de Salut Integrat de Benicarló, s’han pogut radiografiar 9 urnes documentades en l’última campanya d’excavacions, i s’ha pogut examinar si les urnes contenen elements identificables i, sobretot, s’ha pogut determinar quina és la posició de l’aixovar dins de les urnes.

Les radiografies han constatat que 7 de les 9 urnes de ceràmica analitzades contenen aixovars, amb ornaments i elements típics de la indumentària i de l’ús personal dels ibers ilercavons: sivelles, fíbules, braçalets o collars, entre d’altres.

A partir d’aquestes dades, també s’ha pogut determinar una diferenciació en quant a tipologia i densitat dels materials, la qual cosa podria plantejar l’existència de diferents estructures socials.

La col·laboració del Centre de Salut Integrat de Benicarló ha estat fonamental a l’hora de poder realitzar les radiografies i obtenir tota aquesta informació. Per això, l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha agraït al Departament de Salut i al personal sanitari del Centre de Salut la seua «predisposició i implicació en l’anàlisi de les urnes, un pas que ens ha permés confirmar que la majoria de les urnes contenen vestigis dels rituals d’enterrament ibers».  

La informació que desvetllen els aixovars

El fet de depositar part de les restes dels morts amb l’aixovar és un tret característic dels rituals funeraris de la cultura ibera. De fet, el ritual funerari consistia a cremar el difunt damunt d’una pira de llenya i dipositar-ne alguns dels ossos resultants en una urna per al posterior enterrament, juntament amb ofrenes i objectes personals del difunt.

Gràcies a aquests materials i a l’estudi antropològic de les restes òssies, es podran estudiar determinats aspectes dels individus, com ara el sexe, l’edat o l’estatus social que ocupaven dins del poblat.

Les necròpolis s’ubicaven habitualment fora dels poblats per raons culturals i també d’espai, tot i que s’han localitzat alguns infants enterrats baix dels paviments i els murs de les cases.

MÉS FOTOS
Les radiografies confirmen la presència d’aixovars en l’interior de les urnes funeràries de la necròpolis del Puig de la Nau - (foto 2)
Les radiografies confirmen la presència d’aixovars en l’interior de les urnes funeràries de la necròpolis del Puig de la Nau - (foto 3)
Les radiografies confirmen la presència d’aixovars en l’interior de les urnes funeràries de la necròpolis del Puig de la Nau - (foto 4)
Les radiografies confirmen la presència d’aixovars en l’interior de les urnes funeràries de la necròpolis del Puig de la Nau - (foto 5)
Pujar