elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Banc de Dades de Biodiversitat supera els dos milions de registres

    La Cloenda de l'Any de les Orquídies ha sigut l'acte triat per a introduir el registre "dos milions" al Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana que gestiona la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana.

    Aquest matí, al Jardí Mediterrani de l'Albarda, propietat de la Fundació Enrique Montoliu, a Pedreguer (Alacant), s'ha posat fi a les activitats que s'han dut a terme durant l'Any de les Orquídies, el qual es va iniciar el passat 1 de març. L'acte ha estat presidit pel secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, el director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, Antoni Marzo, representants de la Fundació Enrique Montoliu (Fundem), responsables del Jardí Botànic de la Universitat de València, nombrosos participants de les activitats organitzades i els guardonats pels dos milions de registres al Banc de Dades de Biodiversitat.

    Durant l'acte de cloenda s'ha informat del resultat definitiu del recompte de dades registrades al Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana (BDBCV) on Julià Álvaro ha introduït la dada «dos milions» de resultats i ha agraït la col·laboració de tots aquells que han ajudat a aconseguir aquest destacat volum de registres.

    Aquesta xifra s'ha aconseguit gràcies a l'increment de la participació pública per haver augmentat el registre d'observacions, espècies i observadors de les orquídies silvestres respecte a l'any anterior.

    Concretament, a finals de setembre del 2017 hi havia enregistrades 503 observacions (enfront de les 169 per al mateix període del 2016), 63 espècies (enfront de les 34 del 2016) i 109 observadors (enfront de les 46 enregistrades a l'any anterior). El BDBCV va ser una de les primeres iniciatives d'aquest tipus a Espanya i, actualment, és la segona base de dades que compta amb més registres de tots els que depenen d'administracions autonòmiques espanyoles.

    A més de la presentació de la fita dels dos milions de registres al Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat, s'han anunciat els noms dels guanyadors del concurs fotogràfic on la temàtica central girava al voltant de les orquídies, s'ha presentat i repartit l'edició de retallables sobre orquídies valencianes i la fundació Fundem ha rebut la donació d'exemplars d'orquídies autòctones mantingudes al CIEF, per iniciar una col·lecció permanent al Jardí Mediterrani de l'Albarda.

    També, es va realitzar una visita guiada al Jardí de l'Albarda perquè els assistents pogueren conèixer millor el lloc on es celebrava la clausura de l'Any de les Orquídies i, finalment, la Fundació Enrique Montoliu va oferir un refrigeri on destacaren els menjars tradicionals locals.

    Conferències, xerrades, cursos formatius, fullets i excursions han sigut algunes de les activitats que s'han dut a terme des de març del 2017 per celebrar l'any dedicat a les orquídies. Totes aquestes activitats tenien com a objectiu facilitar el coneixement de les vora 70 espècies d'orquídies silvestres valencianes i per a incrementar la participació voluntària als registres del BDBCV.

    Dites accions s'han pogut realitzar gràcies a la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, la Fundació Enrique Montoliu, el Jardí Botànic de la Universitat de València i de la Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas.

    Pujar