elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Autobaixa de tres dies: la nova mesura del Ministeri de Sanitat per a evitar la saturació per la tripledemia

Autobaixa de tres dies: la nova mesura del Ministeri de Sanitat per a evitar la saturació per la tripledemia
  • També s'espera que el Consell Interterritorial de Salut aprova l'obligatorietat de l'ús de màscara en farmàcies, centres sanitaris i sociosanitaris

Davant el repunt de casos pels virus respiratoris per coronavirus, grip i grip A, conegut com la tripledemia, el Ministeri de Sanitat ha convocat de manera urgent Consell Interterritorial de Salut per a unificar criteris amb les comunitats autònomes per a abordar els pics de virus respiratoris que s'estan donant en tota Espanya.

A més de l'obligatorietat de l'ús de la màscara en farmàcies, centres sanitaris i sociosanitaris, alguna cosa que ja es va imposar en la Comunitat Valenciana el passat 5 de gener com va anunciar el conseller del rang, Marcià Gómez, ara la ministra de Sanitat, Mónica García, proposa una altra mesura per a evitar la saturació als hospitals, centres de salut i ambulatoris.

Així, la propostes del Govern d'Espanya serà l'autobaixa de tres dies, això és “l'autojustificació de les baixes de tres dies, per a aquells que tinguen una malaltia lleu”, com ha indicat la ministra en una entrevista a Onda Cero.

Segons Mónica García, “no és necessari que es vaja al metge i, no obstant això, els estem d'alguna manera obligant al fet que vagen per un comunicat. Aquesta és una mesura que ja s'ha pres en molts països”.

Per a la ministra la situació de repunt “és per a preocupar-se” ja que “estem en uns nivells de major intensitat que els últims anys”.

És important destacar que la incidència d'infeccions respiratòries en la Comunitat Valenciana ascendeix a 1.501 casos per cada 100.000 habitants.

Davant aquesta situació, la Conselleria de Sanitat ha establit l'obligatorietat de l'ús de màscares en centres sanitaris i sociosanitaris en les següents circumstàncies:

  • Persones simptomàtiques en espais compartits.
  • Professionals que atenen casos simptomàtics.
  • Persones que treballen en Unitats de Vigilància intensiva i Unitats amb Pacients Vulnerables.
  • En les urgències hospitalàries o d'atenció primària.
  • En llocs on es concentren pacients i familiars, com a sales d'espera d'atenció primària o consultes hospitalàries.

Addicionalment, la Conselleria de Sanitat recorda que, segons l'anunciat pel conseller Marcià Gómez el dijous, a partir del pròxim dilluns, 8 de gener, els centres de salut administraran les dosis de les vacunes contra la grip i la COVID-19 sense necessitat de cita prèvia. Aquesta mesura busca fomentar la immunització de la població enfront de l'augment de les infeccions respiratòries.

Així mateix, s'han implementat mesures assistencials especials per a abordar el repunt de les infeccions respiratòries típiques d'aquesta temporada hivernal. Aquestes mesures van ser acordades en la reunió celebrada el dimecres entre el conseller de Sanitat, Marcià Gómez, el director de l'Oficina de Coordinació i Integració Sociosanitària de la Comunitat Valenciana, Manuel Escolano, i representants de les direccions generals d'Atenció Hospitalària i Gestió Econòmica, Contractació i Infraestructures. Durant la reunió, es van abordar els desafiaments que sorgeixen anualment davant els pics estacionals de demanda assistencial, com l'actual i els que s'anticipa que es registraran en les pròximes setmanes.

Pujar