elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una associació valenciana crea un scape room per a frenar els discursos d'odi entre els joves

Una associació valenciana crea un scape room per a frenar els discursos d'odi entre els joves
  • Darrere del que sembla un simple joc s'amaga una eina educativa que les seues creadores han batejat com ONE OF US

MÉS FOTOS
Una associació valenciana crea un scape room per a frenar els discursos d'odi entre els joves - (foto 2)
Una associació valenciana crea un scape room per a frenar els discursos d'odi entre els joves - (foto 3)

En un món cada vegada més polaritzat on els discursos d'odi calen amb més freqüència entre els joves, l'associació valenciana Fractals proposa fer front a aquest perillós panorama amb una poderosa arma: un scape room. Sota el nom Narratives of resistance, el joc recorre diverses èpoques de la història on l'ésser humà s'ha vist obligat a migrar. Aquesta base serveix per a fer reflexionar als participants sobre les similituds que guarden amb els moviments migratoris actuals: “Podran els participants superar les diferents proves i resoldre el misteri?”, es pregunten des de l'entitat.

Darrere del que sembla un simple joc s'amaga una eina educativa que les seues creadores han batejat com ONE OF US. Els seus principis es basen en la ludificació, una tècnica d'aprenentatge que trasllada la mecànica dels jocs a l'àmbit educatiu-professional. Aquesta guia està dirigida als professors, educadors, professionals de joventut… que busquen adquirir competències en aquest camp. A més, també compta amb recursos per a la sensibilització intercultural.

Una oportunitat per a gaudir del scape room

Per a descobrir el joc, els ciutadans i ciutadanes podran posar-se a prova el divendres 14 d'octubre a partir de les 16.00 de la vesprada. L'endemà, podran descobrir tots els secrets que amaga el projecte en la presentació que tindrà data el dissabte 15 d'octubre en el Espai Sankofa de València. La jornada de presentació començarà a les 10.30 del matí i conclourà amb una formació destinada a experts de joventut. L'objectiu és aportar tota la informació perquè aquesta eina es puga aplicar en diferents contextos.

Des de Fractals asseguren que és “important que les persones joves siguen motor d'un canvi feia una societat més inclusiva que veja la diversitat com una cosa rica i que aporta”. Després de l'esdeveniment de presentació, els materials estaran disponibles en la secció de resultats en la pàgina web www.narrativesofresistence.org. “Pensem que els recursos han de ser compartits i accessibles”, apunten, “volem que la gent puga jugar a casa o en qualsevol espai educatiu”.

El projecte, finançat amb fons de la UE, ha sigut liderat per Fractals Educació Artística, associació cultural de València, que porta 5 anys treballant en projectes d'interculturalitat, Feminisme i Desenvolupament comunitari. A més, han participat altres entitats com Sovint (València) Fondazione Emmanuel i AMMI (Itàlia) i Viceversa (República Txeca). Les organitzacions han creat un equip multidisciplinari que ha aportat els seus coneixements i han portat un gran treball de recerca per a arribar al producte final.

Pujar