Castellano

Què fer si ens arriba un pagament amb la targeta que no hem autoritzat

Què fer si ens arriba un pagament amb la targeta que no hem autoritzat
  • El Banc d'Espanya alerta sobre com hem d'actuar davant aquesta situació

És possible que alguna vegada hages trobat càrrecs en el teu compte amb la teua targeta que no recordes haver realitzat, però el normal és que faces memòria i t'acabes acordant. No obstant això, tal com recull el Banc d'Espanya, hi ha ocasions en les quals no podem reconéixer l'autoria de l'operació perquè, senzillament, no l'hem feta nosaltres. Estaríem llavors davant un càrrec produït per l'ús fraudulent de la teua targeta a causa d'un extraviament o robatori o, fins i tot, a una clonació de la mateixa (cada vegada menys freqüent) o un robatori de dades. En aqueix cas, t'interessa actuar com més prompte millor.

Si estàs segur de no reconéixer algun càrrec, has de notificar-lo al més prompte possible a l'entitat emissora de la teua targeta o a l'entitat on tens el compte en la qual s'ha realitzat el càrrec, encara que legalment tingues 13 mesos per a fer la reclamació des de la data del deute. Pensa que si el càrrec és resultat d'un ús fraudulent cal abordar-lo com més prompte millor per a evitar càrrecs addicionals.

És habitual que les entitats disposen d'un formulari de càrrecs no reconeguts, en paper o web, en el qual el client puga detallar la data i l'import de l'operació i, en el seu cas, el nom de l'establiment comercial on es va efectuar el càrrec no reconegut. Segons el cas, poden demanar-te que l'acompanyes de denúncia policial.

A més, una vegada que ho comuniques a l'entitat, no has d'assumir cap càrrec per les operacions no autoritzades que pogueren produir-se a partir d'aqueix moment. L'entitat té l'obligació de respondre i retornar l'import de les operacions que considere com no autoritzades al final del següent dia hàbil al de la comunicació realitzada, llevat que considere que són càrrecs derivats d'una actuació fraudulenta del titular de la targeta o de negligència greu de les seues obligacions, especialment de la conservació i utilització adequada de l'instrument de pagament i de la protecció dels elements de seguretat d'aquest. Per aquest motiu, és freqüent que, quan els càrrecs es deriven d'actes de ciberdelinqüència, en els quals, fruit d'un engany, el titular ha entregat les claus de seguretat de la targeta als ciberdelincuentes que han fet un ús fraudulent d'ells, les entitats consideren que es tracta de càrrecs formalment autoritzats.

Per a evitar caure en aquestes circumstàncies, recorda:

  • Introdueix les dades de la teua targeta només en llocs web segurs.
  • Llig la lletra xicoteta de determinats serveis o subscripcions que pagues amb ella. Pot ser que es renoven automàticament si no indiques la teua intenció de cancel·lar-los.
  • Custòdia adequadament les teues targetes i els seus elements de seguretat, així com altres instruments amb els quals pugues realitzar pagaments, com el teu telèfon mòbil o el teu rellotge.
  • Revisa amb freqüència els càrrecs que apareguen en l'estat de moviments de la teua targeta i en el teu compte. Si conserves els comprovants de pagament serà més fàcil fer aquesta revisió.
  • Davant la pèrdua o robatori de la teua targeta o si observes càrrecs que no reconegues, comunica immediatament amb la teua entitat o amb l'emissor d'aquesta. Moltes aplicacions web de les entitats permeten que tu mateix bloqueges temporalment la targeta, la qual cosa impedeix que siga utilitzada.
  • No dones per telèfon, correu electrònic, ni introduïsques en un enllaç que t'haja arribat per SMS o correu electrònic, dades que no donaries a algú que et trobes pel carrer, encara que et semble que l'origen de la crida o dels missatges és segur.
Pujar