elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquests quinze municipis valencians restringiran la circulació de vehicles contaminants a partir de 2023

Aquests quinze municipis valencians restringiran la circulació de vehicles contaminants a partir de 2023
  • L'objectiu d'aquesta mesura contemplada en la llei de canvi climàtic és reduir les emissions de CO₂ per a l'any 2050

El món està en constant evolució i en l'última dècada hem assistit a tot un maremàgnum d'accions que lluiten per fer del planeta un lloc més net, menys contaminant i per descomptat més ecològic. No obstant això, tot propòsit comporta un sacrifici i en aquesta ocasió va lligat al sector de l'automòbil.

La nova llei de canvi climàtic i transició ecològica inclou una norma que obliga a totes les ciutats de més de 50.000 habitants a tindre zones de baixes emissions, la qual cosa comporta la prohibició de la circulació d'uns certs vehicles en determinades àrees per ser contaminants.

La Comunitat Valenciana és una de les més afectades amb la nova normativa que entrarà en vigor l'1 de gener de 2023, perquè en totes les seues províncies hi ha ciutats que superen aquest límit de població i entre les quals es troben Alcoi, Alacant, Benidorm, Castelló de la Plana, Elx, Elda, Gandia, Oriola, Paterna, Sagunt, Sant Vicent del Raspeig, Torrent, Torrevella, València i Vila-real.

A més, llei estableix que els municipis de 20.000 habitants que superen els valors límit dels contaminants regulats en el reial decret de qualitat de l'aire també podran aplicar aquesta restricció.

Per això, l'alcalde d'Alacant José Luis Barcala ha sol·licitat al govern d'Espanya retardar l'aplicació d'aquesta mesura “per a no deixar ningú arrere”, ja que ha afirmat que “només el 13% de les ciutats amb més de 50.000 habitants tindrà les *ZBE llestes abans de la fi de 2023 i que només en vint es compliran els terminis establits per la llei”.

Però, com es controlarà l'aplicació d'aquesta norma?

Molt senzill, tots els vehicles han d'aconseguir abans del gener vinent un de les quatre etiquetes mediambientals que es concedeixen acudint a centres com a Correus, la xarxa de tallers de la Confederació Espanyola de tallers (Cetraa) o l'Institut d'Estudis d'Automoció. Aquests certificats indiquen com és de contaminant un vehicle i imposen restriccions concorde a això. A més, accedeix a una d'aquestes zones sense el distintiu corresponent, el municipi està autoritzat a imposar una sanció econòmica que gira entorn dels 90 euros.

Tipus d'etiqueta

Etiqueta zero emissions, de color blau: Són els més verds, és a dir, els elèctrics de bateria (BEV), elèctrics d'autonomia expandida (REEV), elèctrics híbrids endollables (PHEV) amb una autonomia de quaranta quilòmetres o vehicles de pila de combustible. Són els únics que tenen total llibertat de circulació i accés a qualsevol lloc de la ciutat.

Etiqueta eco: Fa referència als vehicles elèctrics endollables amb autonomia inferior a quaranta quilòmetres, híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural i gas (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). 

Etiqueta C, verda: Pertany a turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de setembre de 2015 i a vehicles de més de huit places matriculats des de 2014.

Etiqueta B, groga: Tenen dret a aquesta etiqueta els turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades des de l'1 de gener de 2001 i dièsel a partir de 2006. Vehicles de més de huit places i pesats tant de gasolina com dièsel, matriculats des de 2006.

D'altra banda, els vehicles de gasolina anteriors a 2001 i els de gasoil anteriors a 2006 són considerats excessivament contaminants i no poden portar aquesta etiqueta.

En definitiva, es tracta d'una proposta tal vegada massa ambiciosa, perquè els ciutadans a penes disposen de marge per a canviar de vehicle i a vegades tampoc es poden permetre comprar un que s'adeqüe a aquestes circumstàncies.

Pujar