elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aprovada una declaració d'emergència per a lluitar contra el “cotonet”

Aprovada una declaració d'emergència per a lluitar contra el “cotonet”
  • La Conselleria d'Agricultura comprarà i soltarà un depredador generalista que ajudarà a eliminar aquesta plaga en els cítrics i altres possibles en espècies vegetals com el caqui

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha aprovat una declaració d'emergència per a reforçar les mesures de lluita contra el 'cotonet' de Sud-àfrica (Delettococcus aberiae) mitjançant la compra i solta massiva en els horts de cítrics de la Comunitat Valenciana del depredador denominat Cryptolaemus montrouzieri.

D'aquesta manera, el departament que dirigeix Mireia Mollà agrega una nova iniciativa al vast pla d'accions que està duent a terme en el combat que lliura contra la referida plaga. L'adquisició i dispersió del Cryptolaemus montrouzieri complementa i se suma de manera molt significativa l'apartat corresponent a la lluita biològica que ve protagonitzant el parasitoide Anagyrus aberiae, del qual els serveis tècnics de la conselleria han efectuat fins al moment 255 soltes al llarg de 41 municipis distribuïts en 12 comarques.

El secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, explica que "ja hem adquirit dos milions d'exemplars de Cryptoleamus a l'empresa que els produeix per a iniciar de manera immediata la seua dispersió massiva en unes 2.000 hectàrees de cultiu, per la qual cosa ja comptem des d'ara amb un nou i important aliat enfront del "cotonet". El pressupost assignat per a sufragar aquesta mesura ascendeix a uns 300.000 euros.

El tret que fa especialment recomanable i eficaç l'aposta pel depredador Cryptoleamus és la seua condició més generalista, respecte a l'Anagyrus, a l'hora d'atacar als "cotonets", ja que no sols s'alimenta del Delottococcus, sinó també de la resta de famílies de "cotonets" existents i que resulten nocius per a altres espècies vegetals com el caqui.

"A més, -tal com apunta Roger Llanes- a diferència de l'Anagyrus, que actua contra el "cotonet" de Sud-àfrica parasitándolo, a través de la posada dels seus ous a l'interior de l'insecte, el Cryptoleamus és un depredador que el devora directament i, per això mateix, constitueix un complemente perfecte en el combat contra la plaga".

El secretari autonòmic ressalta igualment que "ara mateix estem cercant nous parasitoides i depredadors a Sud-àfrica per a importar-los i incorporar-los a la lluita", al mateix temps que posa en valor "el fet que dins de les mesures contra el "cotonet" ja hem repartit entre els agricultors més de 1,7 milions de paranys amb feromones que ens permeten cobrir una superfície de més de 7.640 hectàrees.

Al costat de l'adquisició d'aquest nou depredador, la conselleria d'Agricultura acaba d'aprovar també la declaració d'utilitat pública en la lluita contra el "cotonet" en la qual s'inclouen tota una sèrie d'accions addicionals per a potenciar així l'eficàcia del programa contra la plaga. Entre les mateixes destaquen sobretot les destinades a la millora de la bioseguretat i higiene amb la desinfecció dels diferents materials i eines d'ús agrari, així com el tractament excepcional a través de la matèria activa Metil-clorpirifos autoritzat pel Govern a petició de la Generalitat, de l'aplicació de la qual s'encarregaran els propis tècnics de la conselleria.

5,5 milions de despesa

Per part seua, el director general d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Antonio Quintana, ressalta que "l'esforç pressupostari que està realitzant la Generalitat per a fer front a aquest problema ascendeix, només enguany, a més de 5,5 milions d'euros, una xifra molt important que parla bé a les clares del compromís d'aquesta conselleria en defensa del sector i dels agricultors valencians".

Pujar