elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Àngela Ballester “el zel recentralizador del PP s'està convertint en una mala tendència per a la Comunitat”

Àngela Ballester “el zel recentralizador del PP s'està convertint en una mala tendència per a la Comunitat”
    MÉS FOTOS
    Àngela Ballester “el zel recentralizador del PP s'està convertint en una mala tendència per a la Comunitat” - (foto 2)

    Davant la comunicació del Ministeri de la Presidència i per a les Administracions Públiques al Govern Valencià assenyalant la possible inconstitucionalitat de la proposta de llei valenciana, Àngela Ballester ha advertit que “este no és l'únic cas en què el govern de Mariano Rajoy tracta de limitar les competències legislatives de les Corts Valencianes, assistim a un excés de zel recentralizador que s'està convertit en els últims temps en una mala tendència i un mal costum. A més, en este cas, el Govern no solament ha retallat en matèria de cooperació més del 70 per cent de la contribució estatal, sinó que ara vol limitar el treball que realitzen en esta matèria les administracions autonòmiques, que sorprenentment són les que proporcionalment estan destinant més recursos a les polítiques de cooperació”.

    La parlamentària valenciana ha fet al·lusió a l'article 16 del citat Projecte de Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible, corresponent a la coordinació de la Generalitat amb altres institucions i entitats nacionals i internacionals i que segons el govern estatal suposaria una intromissió en les relacions internacionals. Referent a açò Ballester ha subratllat que “el paper de comunitats autònomes i ens locals en la cooperació al desenvolupament té respatler en la legislació vigent”, i en este sentit pregunta al govern com es pot desenvolupar una agenda internacional com l'Agenda 2030 sense una coordinació a nivell internacional. 

    Sobre el motiu de la comunicació del Govern central, la diputada ha apuntat a més que “no és en absolut coherent amb la seua voluntat manifestada en seu parlamentària de desenvolupar i implementar l'Agenda 2030, un dels pilars de la qual és la implicació i coordinació amb els diferents actors polítics, econòmics i socials i amb les diferents escales de l'administració, així com la coordinació i treball conjunt entre aquests i els organismes internacionals encarregats del seguiment i impuls de l'Agenda 2030”.

    Ballester manté que la posició del Govern del PP no és compatible amb un model de cooperació descentralitzada que “millore els resultats de la política de cooperació".  I ha manifestat que “de fet esta qüestió no es limita a la cooperació valenciana, ja que l'establit en l'article 16 es troba també en les lleis de cooperació d'altres comunitats autònomes, com la de Madrid, Euskadi o Galícia”. 

    Estes són les preguntes que Àngela Ballester ha dirigit al Govern:

    • Quin tipus de coordinació territorial en matèria de cooperació al desenvolupament plantegen el Ministeri de la Presidència i per a les Administracions Públiques i la Vicepresidenta del govern? En quin model institucional i de país es basa esta coordinació?
    • Quin tipus de cooperació descentralitzada, especialment per a la implementació i seguiment de l'Agenda 2030, té previst promoure el Govern? 
    • Va el Govern a impugnar altres lleis de cooperació autonòmiques? 
    • Quins aspectes de l'article 16 del Projecte de Llei de Cooperació valenciana considera el Govern que poden ser contraris a la Constitució? Per què?
    • Està considerant el Govern a acudir al Tribunal Constitucional per a frenar una llei de cooperació coherent amb l'establit pels organismes internacionals pel que fa a l'Agenda 2030?
    • Segons el Govern, com es podria implementar des de la Comunitat Valenciana l'Agenda 2030 sense coordinació internacional? 

    En l'actualitat el Projecte de Llei de Cooperació i Desenvolupament Sostenible, de la Generalitat Valenciana, es troba en procés de tramitació en les Corts Valencianes.

    Pujar