8 de març de 2021 8/3/21

Altea, seu de les activitats de la Setmana del Corredor Mediterrani

Altea, seu de les activitats de la Setmana del Corredor Mediterrani - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Altea, seu de les activitats de la Setmana del Corredor Mediterrani - (foto 2)
  Altea, seu de les activitats de la Setmana del Corredor Mediterrani - (foto 3)

  Altea s'ha convertit este matí en centre de les activitats de la Setmana del Corredor Mediterrani. L'estació del tren ha sigut l'escenari on la Facultat de Belles Arts de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx ha realitzat una acció artística per promocionar el Corredor Mediterrani. En aquesta iniciativa han participat 30 estudiants del Grau en Belles Arts, baix la direcció artística d'Isidro López Aparicio.

  L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde d'Altea, Jaume Llinares, i del secretari autonòmic de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Lluís Ferrando. També han assistit el coordinador de la Setmana del Corredor Mediterrani, Óscar Calvé; el vicedegà de la UMH, Iván Albalate, i els regidors d'Urbanisme i Hisenda de l'Ajuntament d'Altea, Imma Orozco i Pere Lloret, respectivament.

  Del 5 al 9 de novembre estan celebrant-se una sèrie d'activitats multidisciplinars a València, Alacant, Castellò i Altea per reivindicar la necessitat del corredor. L'Ajuntament d'Altea ha mostrat el seu suport a la iniciativa coordinada per la Secretaria Autonòmica que encapçala Ferrando, promoguda per la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, i en estreta col·laboració amb les universitats públiques valencianes. L'objectiu de la mateixa és conscienciar la societat de la necessitat i la importància d'aquesta infraestructura.

  L'acte d'aquest matí a Altea marca la fi d'esta setmana d'activitats. Com ha destacat l'alcalde, ''Altea s'uneix a les reivindicacions des de la cultura i l'art''. Jaume Llinares s'ha mostrat molt satisfet per la col·laboració entre l'Ajuntament, la Facultat de Belles Arts i Conselleria. Així mateix, ha agraït al secretari autonòmic i a la pròpia Conselleria que Altea siga seu de les activitats reivindicatives ''sent la única ciutat que hi participa que no és capital de província. És tot un orgull''.

  Sobre el corredor, l'alcalde ha assenyalat que es una infraestructura que es reclama des de fa cent anys i segueix vigent. ''Amb este tipus d'accions el que confiem és que el corredor siga una realitat el més aviat possible, perquè és una obra bàsica i necessària per al desenvolupament del País Valencià i del nostre poble''.

  L'alcalde també ha fet referència a les xifres que avalen aquesta reivindicació i ha recordat que l'arc mediterrani concentra pràcticament la meitat del PIB, hi habita el 47% de la població, s'hi genera el 48 % de la producció industrial del país i s'hi concentra prop de el 65% de les Exportacions espanyoles a Europa.

  El secretari autonòmic ha relacionat la importància d'esta infraestructura amb la internacionalització de l'economia. Ferrando ha defès el corredor perquè ''el mercat dels productes valencians necessita mitjans de comunicació eficients que connecten els nostres ports amb la resta de la península, nord d'Àfrica i Europa. Si ho aconseguim tindrem una economia competitiva. En un món globalitzat el corredor mediterrani és bàsic''. Ferrando ha assenyalat que ''també és part de la nostra reivindicació la millora de les infraestructures locals, també és corredor que el TRAM siga més eficient en freqüència, rapidesa i eficiència del seu traçat i l'alliberament de l'AP7''. ''A més, la finalització del corredor suposarà un enorme progrés en termes d'eficiència energètica en reduir dràsticament l'emissió de CO2'', afegia el secretari autonòmic.

  Intervenció artística del territori

  L'obra de López Aparicio simbolitza la lentitud i les dificultats en el transport de mercaderies en les actuals comunicacions ferroviàries de l'arc mediterrani. L'autor proposa una acció que contempla la mobilitat de certes mercaderies simbòliques, en aquest cas una casa, a través de l'eix ferroviari i la seua relació amb zones portuàries. Alumnes en pràctiques internes realitzaran la continuació de la peça artística. Per a això, transportaran les cases generades al taller que impartirà Isidre López, a través del tren des d'Altea fins a Barcelona, amb una parada a València. En aquestes ciutats realitzaran una instal·lació que serà filmada. La peça conclourà amb el retorn de les cases i dels alumnes a Altea. Aquest projecte de la UMH finalitzarà amb un documental, que gravaran estudiants del Grau en Belles Arts de la Universitat, tutoritzats pel coordinador del projecte i professor Iván Albalate i pel professor José Maldonado.

   

  Pujar