elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Organitzen vetlades barroques en escenaris històrics de la província de Castelló

Organitzen vetlades barroques en escenaris històrics de la província de Castelló
  • Almenara, Sucaina, Benassal, Vilafamés, Gaibiel, Vilafranca, Peníscola y l’Alcora són els municipis elegits per a 2023

Huit localités de la província de Castelló acollaran este 2023 les Vetlades Barroques en Escenaris Històrics, un cicle de concerts dissenyat pel grup de música barroca L’Estança Harmònica amb el patrocini de la Diputació de Castelló.

Per a dur a terme este cicle de concerts, s’han triat localitats amb escenaris històrics interessants, construïts en l’època de la música que interpretem: esglésies, castells, palaus, torres o monestirs.

Cal recordar que el cicle va començar en 2020, en plena pandèmia, i ha recorregut cada any huit localitats, una per cada comarca de les que formen la província de Castelló. En 2023, el cicle visitarà Almenara, Sucaina, Benassal, Vilafamés, Gaibiel, Vilafranca, Peníscola i L’Alcora.

Els repertoris de concert de L’Estança Harmònica, que canvien cada any, són una mostra

variada de les formes musicals barroques. Oferim una selecció triada minuciosament de les obres dels autors més reconeguts d’este període esplendorós musicalment. A més a més, les disposem de manera contrastada per a que l’experiència musical del públic siga edificant i gratificant alhora. En coherència amb un plantejament d’interpretació històricament informada, els instruments que usem són rèpliques dels que s’usaven en l’època barroca: clavicèmbal, violins, viola i violoncel. Pel mateix motiu, la tècnica vocal l’ajustem als preceptes del barroc.

En 2023 culmina este cicle amb el programa Divina Concòrdia, barroc a duo. Este programa, que ofereix duos, àries i música instrumental sacra i culta, està inspirat en l’harmonia de les veus a duo i en les imatges celestials dels àngels músics que decoren els sostres de les nostres esglésies.

En tots els concerts, es fa una presentació breu sobre el programa, els autors i els

instruments. Així mateix, un criteri fonamental és alternar les diferents formacions musicals per a fer més atractiu el concert (formació completa, trio, quartet, solista, duo...). Per a finalitzar, es convida el públic a veure els instruments de prop i a fer preguntes als músics. Es crea així una comunicació amb el públic, un veritable ambient de música de cambra.

Què és l’Estança Harmònica?

L’Estança Harmònica és una formació vocal i instrumental que va nàixer en el 2007 en Castelló de la Plana, amb l’objectiu d’interpretar la música escrita en Europa des de 1600 (el naixement de l’òpera) fins a 1750 (al voltant de la mort de J. S. Bach i el naiximent de W. A. Mozart).

El nom L’Estança Harmònica fa referència a un espai i un temps d’harmonia musical compartida, entre els músics i amb el públic. L’Estança Harmònica integra músics vinculats a Castelló de la Plana avalats per trajectòries musicals llargues i per la perseverança en una formació exigent i especialitzada, tant en Espanya com en l’estranger. Amb el cicle Vetlades Barroques en Escenaris Històrics, L’Estança Harmònica pretén redescobrir el patrimoni arquitectònic i cultural dels nostres pobles a través de la música, així com portar la música barroca en directe a localitats a on normalment no arriben estes propostes.

Pujar