20 d’octubre de 2020 20/10/20

Compromís: "Almenara recuperarà els cossos del represaliats del franquisme soterrats a Castelló"

  • Compromís aconsegueix el suport majoritari dels grups perquè el Consistori col·labore amb les famílies de les víctimes i es restituïsca la seua memòria

El portaveu de Compromís per Almenara, Quique Castelló, ha anunciat que la majoria dels grups municipals han arribat a un acord per a iniciar els tràmits per a recuperar els cossos dels represaliats del franquisme, fruit de la proposta de Compromís en l'últim ple, l'objectiu de la qual qual és “restituir la memòria i la dignitat de les víctimes i facilitar al màxim els trámits a les famílies de les persones represaliades”, ha explicat. Gràcies a això, i com primer pas, l'Ajuntament enviarà una notificació a les famílies en les pròximes setmanes.

Quique Castelló ha felicitat els grups del Consistori que han donat suport a la proposta per “fer un pas decisiu per a recuperar la nostra memòria col·lectiva i la dignitat de les víctimes, gràcies a un acord que propiciarà la recuperació dels cossos dels represaliats pel franquisme soterrats al cementiri de Castelló”. En aquest sentit, el portaveu de Compromis per Almenara ha subratllat que aquest "és un gran pas per la reparació i la recuperació de la memòria històrica d'aquest país i del nostre municipi".

En concret, la moció aprovada demana notificar a les famílies la possibilitat de rebre l'ajuda de l'administració local per a dur a terme el procés. Segons Castelló: "hi ha familiars de víctimes en aquest municipi que amb 90 anys ja no esperaven poder acomiadar als seus sers estimats. Ara gràcies als governs de progrés s'estan fent passos importants per la justícia i la reparació. Es tracta, doncs, no sols d'una qüestió de justícia democràtica, sinó d'humanitat". Per aquest motiu, el jove portaveu de Compromís ha posat en valor "la incombustible tasca del Grup de Recerca Històrica, sense la dedicació de la qual res d’açò haguera estat possible, i la valentia política de la regidora castellonenca  Vero Ruiz, que ha estès la mà perquè l'Ajuntament de Castelló facilite els treballs d'aquesta associació".

En les pròximes setmanes, l'ajuntament notificarà a les famílies la possibilitat de recuperar els cossos dels seus familiars. D'aquesta manera, "se'ls podrà acomiadar de manera digna i justa" celebra Quique Castelló. El portaveu valencianista a l'ajuntament d'Almenara, a més, posa en valor l'haver aconseguit arribar a acords amb la resta de grups: "portem temps reivindicant la política útil, la que es fa a base de consens més enllà de les sigles polítiques per a fer més feliç al poble", ha conclòs Castelló.

Pujar