elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara

Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara
  • S'actuarà en dos parapets, una línia de trinxeres i en un niu de metralladora

Ja han començat les obres de la IV fase de la recuperació i restauració del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara amb el que es dona continuïtat al projecte iniciat fa ara quatre anys. En aquesta ocasió l'actuació donarà continuïtat a la fase anterior, amb actuacions en parapets, trinxeres i un niu de metralladora.

Així l'actuació se centrarà en la zona sud-oest on s'han trobat dos trams de parapets separats entre si. Aquests parapets tenen la particularitat de tindre més d'un metre de grossària, la qual cosa els converteix en elements singulars de la fortificació en la zona.

En segon lloc, també s'adequarà i restaurarà una trinxera de planta sinuosa que continua desenvolupant-se pel vessant, envoltant un xicotet turó coronat per un niu de metralladora restaurat en la fase anterior. En aquests trams de trinxera, s'aprecien alguns pous de tir excavats en la roca i condicionats amb pedres.

Finalment, també s'actuarà al final de la trinxera on se situa un buit o forat excavat en el terreny en el qual se suposa que s'anava a condicionar un niu de metralladores orientat al nord, i que no es va arribar a realitzar.

En les fases anteriors ja es van recuperar diversos elements en la zona de Darrere del Castell com un blocaus, nius de metralladora, un tram de més de 100 metres de trinxeres i un polvorí. En la tercera fase, executada l'any passat es va realitzar la rehabilitació d'un refugi antiaeri de muntanya, la neteja, restauració i adequació d'un nou tram de trinxeres pròxim als ja realitzats, la recuperació d'un parapet i la restauració d'un niu de metralladora en altura.

Les actuacions, igual que les fases anteriors, s'estan realitzant des d’Arqueocas, amb José Francisco Albelda al capdavant, amb la col·laboració de la Brigada Municipal d'Obres i Serveis de l'Ajuntament d'Almenara. La inversió aproximada és de 10.000 euros, dels quals uns 9.200 estan subvencionats des de la Generalitat Valenciana, en concret des de l'antiga Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. La resta de l'aportació serà de fons municipals.

L'alcaldessa d'Almenara, Estíbaliz Pérez, ha destacat una vegada més l'aposta de l'Ajuntament d'Almenara per la recuperació del patrimoni vinculat a la Línia XYZ, així com per la Memòria Democràtica amb la IV fase de la restauració del Conjunt Memorial de Darrere del Castell. L'alcaldessa ha volgut agrair “la col·laboració de la Generalitat Valenciana al llarg dels últims anys, tant per a recuperar el patrimoni com la Memòria Democràtica de la nostra localitat, col·laborant econòmicament, per a impulsar el Conjunt Memorial de Darrere del Castell, basat en els treballs realitzats pel Centre d’*Interpretació de la Línia XYZ d'Almenara dirigit per Lara Cardona”. Pérez espera que “el nou govern de la Generalitat Valenciana continue en el futur impulsant aquests programes per a recuperar el nostre patrimoni i memòria”.

Finalment l'alcaldessa també ha volgut agrair la inestimable col·laboració de la propietat dels terrenys, així com les tasques que estan duent a terme des d’Arqueocas i la Brigada Municipal d'Obres i Serveis de l'Ajuntament d'Almenara.

MÉS FOTOS
Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara - (foto 2)
Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara - (foto 3)
Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara - (foto 4)
Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara - (foto 5)
Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara - (foto 6)
Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara - (foto 7)
Comencen les obres de restauració de la IV fase del Conjunt Memorial de Darrere del Castell d'Almenara - (foto 8)
Pujar