elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CEIP Errando Vilar d'Almassora obri el "rebost dels mots"

El CEIP Errando Vilar d'Almassora obri el "rebost dels mots"

    La comissió de llengües del CEIP Errando Vilar treballa un programa d'actuacions per a promoure el que el professorat del centre ha anomenat el "valencià del bo". Rescatar de l'oblit paraules i expressions típicament valencianes i corregir els errors més habituals a l'hora de parlar l'idioma són dos dels objectius fonamentals d'aquesta iniciativa, a cavall entre la lingüística i el joc, en la qual el personal docent implica l'alumnat perquè "estimen la llengua", com ha assegurat la regidora de Normalització Lingüística, Diana Belliure, durant la presentació del projecte.

    En el racó creat en la primera planta del col·legi per a aquest projecte destaca el "rebost dels mots", un armari que s'obri per a recuperar el vocabulari en desús de la llengua valenciana, el qual el professorat anima als xicotets a integrar en la parla diària. La Regidoria de Normalització Lingüística ha traslladat aquesta iniciativa a un marca pàgines en el qual figuren fins a una dotzena de paraules com "avear", "estora" o "armilla" i que el pròxim 23 d'abril, Dia de Llibre, serà distribuït entre tots els alumnes d'Almassora.

    "Felicitem la plantilla del centre per aquesta iniciativa, en la qual demostreu una implicació en l'educació dels nostres xiquets i xiquetes digna de reconèixer i de potenciar", ha manifestat Belliure. Per a l'edil, el mèrit d'aquest programa és l'acompanyament i la motivació que transmet el professorat a l'hora d'"encoratjar els menuts i menudes a valorar i a interessar-se per la llengua".

    Per la seua banda, el director del centre, Jorge Grifo ha agraït "el suport de l'Ajuntament, a través del departament de Normalització Lingüística, i de la Conselleria d'Educació per a donar a conèixer aquestes paraules, no solament als nostres escolars sinó a tota la població escolar d'Almassora". El responsable del centre ha confirmat que és el segon curs en el qual es desenvolupa aquest programa i que "la comunitat educativa d'Errando i la d'altres centres estan encantades amb la iniciativa" posat que aconsegueix "millorar el rendiment acadèmic" i "donar a conèixer nou lèxic als xiquets i xiquetes i a tot el municipi".

    Un dels responsables de traslladar el projecte a les aules de 1er a 6é de Primària és el mestre Pere Duch, qui considera fonamental que l'alumnat "se senta partícip de la llengua i perceba l'aprenentatge com un joc". És per açò que el professorat converteix els xiquets i xiquetes en "portadors de paraules que la gran majoria de la gent no coneix i, per tant, se senten protectors d'aqueixa llengua", ha incidit el docent.

    Pujar