1 d’octubre de 2020 1/10/20

Almassora reserva 28.800 euros per a confeccionar el retaule major de l'ermita de Santa Quitèria

Almassora reserva 28.800 euros per a confeccionar el retaule major de l'ermita de Santa Quitèria - (foto 1)
  • La talla quedarà protegida però a l'abast dels devots per a poder fotografiar-se

L'Ajuntament d'Almassora ha reservat 28.800 euros per a confeccionar el retaule major de l'ermita de Santa Quitèria, una intervenció que s'estendrà durant quatre mesos i que donarà entitat a un conjunt fins avui asèptic que el consistori pretén millorar. L'última rehabilitació del temple, que data de 1682, es va executar en 1991.

“És el moment d'intervenir de nou per a millorar aquest espai tan volgut pels veïns d'Almassora amb un projecte respectuós i professional”, ha assenyalat la regidora de Cultura, Isladis Falcó. La proposta integra el nou retaule en el conjunt, tenint en compte el fet que la talla de Santa Quitèria ha d'estar a l'abast dels devots, encara que protegida, i que es pot accedir al conjunt per a fer-se fotos.


Segons els experts consultats pel consistori, els elements d'època de l'ermita han patit una intervenció inadequada i l'altar que alberga a la patrona “és un contrasentit de volums i línies de marbre i acer”. El criteri del projecte pretén recuperar el que podria haver sigut l'acabat decoratiu després de la remodelació barroca amb la menor intervenció possible a nivell estructural.

Segons el disseny acordat, el retaule constarà d'un templet columnat amb cúpula, exempt i acristallat que albergarà la talla de la patrona. La decoració es realitzarà en daurat amb fons d'espolinat en tonalitats roges i daurades. La resta de volums del presbiteri serà decorat de manera que semble que el conjunt forma part del retaule. El gran volum que suporta aquest serà decorat suplementant els laterals amb grans copets flamígers o bé orelleres del mateix estil que el retaule. Finalment, el projecte realitzarà un frontal d'altar que complemente la taula actual i que siga conforme amb la resta.

La regidora de Patrimoni, Amaya Gómez, ha recordat que la redacció del disseny ha pres com referència fotos antigues de particulars per a estudiar les diferents etapes de l'ermita abans de dissenyar una renovació que compartirà amb els rectors d'Almassora i que remetrà a la Generalitat Valenciana. El consistori vol eliminar la decoració neutra i asèptica que allunya a l'edifici del lloc de culte propi d'una capella per a millorar la imatge general.

La intervenció a l'interior s'afegirà a la reparació d'esquerdes i a la pintura de l'escalinata que connecta l'ermita amb el riu Millars, treballs executats al maig amb un pressupost d'1.000 euros, a més de la reparació de danys en el sòcol exterior de la part posterior de l'ermitori, que des de fa quatre mesos llueix pintura nova.

Pujar