elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una universitat valenciana controla el nivell de CO₂ per a evitar contagis al campus

Una universitat valenciana controla el nivell de CO₂ per a evitar contagis al campus
  • El sistema permet incrementar la renovació de l'aire per a garantir una correcta ventilació de les aules i edificis de la universitat

MÉS FOTOS
Una universitat valenciana controla el nivell de CO₂ per a evitar contagis al campus - (foto 2)

El retorn a la presencialitat en la Universitat d’Alacant va acompanyat d’un exhaustiu protocol dissenyat per a minimitzar el risc de contagi de coronavirus al campus. Les mesures d’ús de màscara, hidrogel o limitació dels aforaments a les aules i diferents espais de la UA es complementen amb el control dels nivells de CO₂ .

La major part dels edificis del campus estan dissenyats segons l’actual Reglament d’instal·lacions tèrmiques en els edificis (RITE), que garanteix la renovació de 12,5 litres d’aire per segon i ocupant, que és la que exigeix el protocol COVID del ministeri. Una renovació que s’aconsegueix mitjançant sistemes de ventilació mecànics, manuals o una combinació de tots dos.

L’Oficina Tècnica ha analitzat la renovació d’aire en tots els espais de la Universitat d’Alacant i pràcticament el 75 % disposen de sistemes de ventilació mecànics capaços de garantir la renovació de l’aire d’acord amb la normativa sense necessitat d’obrir les finestres. Això garanteix una eficiència energètica òptima i també la seguretat de limitar la concentració de partícules de CO₂ a les aules, cosa que, al seu torn, minimitza les possibilitats de contagi.

Tant els aularis com la Biblioteca General de la Universitat d’Alacant, amb l’objectiu de controlar i garantir que els nivells de CO₂ no superen en cap cas les xifres que estableix el protocol, compten amb sondes per al mesurament en temps real i un sistema que permet incrementar la ventilació mecànica de manera automatitzada en la zona concreta en què siga necessari. També, diferents aules, laboratoris i altres espais de la resta del campus compten amb sistemes aleatoris de mesurament de CO₂ .

Salvador Ivorra, vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral, assegura que «una de les nostres preocupacions més importants amb el retorn a la presencialitat era i és la ventilació en els espais tancats, com les aules, laboratoris o les oficines del PAS per a evitar la concentració de CO₂ i limitar el risc de contagi».

Ivorra, que és enginyer industrial i especialista en prevenció de riscos laborals, apunta que «estem incrementat el desplegament d’aquests sensors amb l’objectiu d’arribar a tot el campus» i també que «els sistemes de ventilació amb què compta la UA ens garanteixen que les concentracions de partícules són inferiors a les recomanades en el protocol i, per tant, que els nostres espais són segurs, sempre que complim amb les mesures de seguretat, principalment amb el correcte ús de la màscara homologada».

Becaris

Una altra de les mesures que ha incorporat la Universitat d’Alacant en aquest inici de curs de cara a garantir la seguretat de tota la comunitat universitària davant de possibles contagis per coronavirus són els agents de salut o becaris COVID. Estudiants que han sigut formats pel Servei de Prevenció i que desenvolupen l’activitat en col·laboració estreta amb el servei de seguretat del campus.

Els becaris tenen l’objectiu de garantir que es compleixen les mesures de seguretat que assenyala el protocol COVID de la Universitat d’Alacant i recorden que cal usar la màscara, que ha de ser homologada i també utilitzar-la de manera correcta.

Pujar