elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant reivindica la seua relació amb Cuba en la investidura com a doctor honoris causa de l’arquitecte Daniel Taboada

La Universitat d’Alacant reivindica la seua relació amb Cuba en la investidura com a doctor honoris causa de l’arquitecte Daniel Taboada
  • Amparo Navarro ha qualificat l’arquitecte cubà com a ‘peça fonamental’ del Projecte Havana que uneix la UA i el país del Carib des de fa 26 anys

  • Durant el solemne acte acadèmic també s’ha investit 73 nous doctors

MÉS FOTOS
La Universitat d’Alacant reivindica la seua relació amb Cuba en la investidura com a doctor honoris causa de l’arquitecte Daniel Taboada - (foto 2)
La Universitat d’Alacant reivindica la seua relació amb Cuba en la investidura com a doctor honoris causa de l’arquitecte Daniel Taboada - (foto 3)

El Paranimf de la Universitat d’Alacant ha acollit aquest dilluns el solemne acte d’investidura de l’arquitecte cubà Daniel Taboada Espiniella com a doctor honoris causa i de 73 nous doctors dels 276 que van llegir la tesi durant el curs 2020-21.

Amparo Navarro, rectora de la Universitat d’Alacant, ha presidit una cerimònia que ha servit per a reivindicar l’estreta relació entre la institució alacantina i el país del Carib. En la seua intervenció, Navarro, ha reconegut que «la Universitat d’Alacant té, a més, un deute amb les persones com el Dr. Taboada que, des de l’oficina de l’Historiador de l’Havana, sota la direcció d’Eusebio Leal, també doctor honoris causa per la nostra Universitat, van ser pioners d’un projecte avui consolidat després de 26 anys d’èxits acadèmics».

La rectora ha fet una repassada de la relació que uneix la Universitat d’Alacant i Cuba. Un vincle que es prolonga des de fa 26 anys i que ha defensat assegurant que «l’obertura de relacions amb Cuba no era només un deure impost per la història, sinó també una oportunitat estratègica». El Projecte Havana ha servit «per a teixir unes relacions que han passat a formar part dels senyals d’identitat de la Universitat d’Alacant a través dels milers d’estudiants, professors i gestors que han participat en el projecte».

«Daniel Taboada ha sigut amb el seu treball com a arquitecte una peça fonamental en un dels grans objectius de l’Oficina de l’Historiador: restaurar i conservar el patrimoni construït de la ciutat vella de l’Havana, un centre històric inclòs per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat», ha recalcat Navarro que també ha felicitat els nous doctors que avui han sigut investits per la Universitat d’Alacant i als qui s’ha dirigit per a desitjar-los que aquest «no siga més que el primer pas d’una, confie, llarga, fructífera i reeixida carrera investigadora».

El nou honoris causa, Daniel Taboada, ha fet un ampli recorregut per la seua trajectòria personal i professional en la seua intervenció davant del públic congregat al Paranimf. Un discurs en què ha prestat una atenció especial a la seua vinculació amb la Universitat d’Alacant i la seua fascinació pel campus alacantí.

Taboada ha repassat la seua trajectòria professional que «constitueix un importantíssim component intangible que dona tant suport com sustentació al tangible: l’esquelet i la carn», ha afirmat. En el seu discurs ha ressaltat l’àmplia i continuada relació amb la Universitat d’Alacant, no sols a Alacant o a Cuba, sinó també a través d’altres institucions i organismes, com el Centre Internacional per a la Conservació del Patrimoni (CICOP).

Abans de finalitzar l’extensa repassada a tota una vida dedicada a la conservació del patrimoni, l’arquitecte cubà ha mostrat l’agraïment al padrí de la cerimònia, Antonio Jiménez Delgado i a la Universitat d’Alacant.

En la laudatio d’investidura com a doctor honoris causa, el professor de Construccions Arquitectòniques i coordinador del Projecte Havana, Antonio Jiménez Delgado, ha repassat els mèrits de Taboada per a fer-se creditor de la distinció acadèmica «el perfil professional, d’un valor significatiu a nivell internacional en la conservació del patrimoni arquitectònic i, en particular, pel treball fet al llarg de més de 60 anys a la ciutat de l’Havana. D’altra banda, cal destacar l’estreta vinculació amb la Universitat d’Alacant, des de l’any 1996 fins ara, en el Projecte Havana particularment, al voltant del qual, i de forma molt sintètica, ha desenvolupat activitats docents, ha participat en diferents projectes d’investigació i ha contribuït en nombroses publicacions».

Nous doctors

El solemne acte acadèmic que ha tingut lloc aquest dilluns, 16 de maig, també ha servit per a investir 73 nous doctors que han llegit la tesi doctoral a la Universitat d’Alacant durant el curs 2020/21. Durant aquest any, en total, s’hi van llegir 276 tesis. La investidura de nous doctors continuarà el pròxim 8 de juny durant l’acte de clausura del curs acadèmic.

Pujar