elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant desenvolupa un projecte per a introduir la Intel·ligència Artificial en educació primària

La Universitat d’Alacant desenvolupa un projecte per a introduir la Intel·ligència Artificial en educació primària
  • Més de 400 escolars i mig centenar de professors han participat en Aula IA, una iniciativa finançada per FECYT per a promoure l’alfabetització cientificotecnològica en aquest àmbit

MÉS FOTOS
La Universitat d’Alacant desenvolupa un projecte per a introduir la Intel·ligència Artificial en educació primària - (foto 2)
La Universitat d’Alacant desenvolupa un projecte per a introduir la Intel·ligència Artificial en educació primària - (foto 3)
La Universitat d’Alacant desenvolupa un projecte per a introduir la Intel·ligència Artificial en educació primària - (foto 4)

Poden les màquines veure o escoltar? Com funciona ChatGPT? Sap un robot el que està bé o malament? Aquestes són només una mostra de totes les qüestions que planteja el projecte «Aula IA: Introduint la Intel·ligència Artificial en Educació Primària» de la Universitat d’Alacant (UA). Aquest projecte, finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, posa a la disposició d’estudiants i professorat de tercer cicle d’Educació Primària (entre els 10 i els 12 anys) materials didàctics per a la formació en aspectes relacionats amb la IA com els fonaments tècnics, l’impacte en la societat actual, i també les implicacions ètiques i morals que té.

«Aquest tipus de tecnologies estan cada vegada més presents en les nostres vides, per exemple, a través d’assistents virtuals en la llar com Alexa o eines com ChatGPT, i és previsible que en un futur pròxim l’expansió de la IA implique una transformació dràstica en moltes de les ocupacions que ara coneixem i que afectarà especialment els xiquets i les xiquetes d’avui dia», explica el professor del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UA i impulsor del projecte Aula IA, David Tomás.

Amb aquest acostament de la IA a les aules de primària, la UA pretén promoure l’alfabetització cientificotecnològica entre escolars i professorat, fomentar l’interès de l’alumnat des d’una edat primerenca pels estudis en l’àmbit CTIM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) a través de l’aplicació directa d’eines d’IA a activitats en el seu entorn més pròxim. «Volem d’aquesta manera afavorir la incorporació de l’alumnat tant als cicles superiors de formació reglada com a la seua vida professional futura, i posar en valor la utilitat social i econòmica de la ciència i la tecnologia», destaca David Tomás.

La proposta dedicada a educació i vocacions científiques posada en marxa des de la UA gràcies al suport de FECYT s’ha materialitzat amb en el desenvolupament d’un conjunt de materials didàctics sobre diferents aspectes de la IA que estan disponibles en línia per al seu lliure accés i aprofitament a través de la web www.aulaia.es. «Ara mateix ja es troben disponibles bona part dels continguts, que es continuaran actualitzant al llarg dels pròxims mesos atès que aquestes tecnologies evolucionen de manera molt ràpida», explica el responsable del projecte.

Aquests materials inclouen un conjunt d’activitats i una sèrie de vídeos d’introducció a la IA que descriuen tant els seus aspectes tècnics com les seues implicacions econòmiques i socials. «Si bé el públic objectiu d’aquestes activitats i vídeos són l’alumnat i el professorat de tercer cicle de primària, els seus continguts són aptes per al públic en general», afig David Tomás.

Al llarg de l’execució del projecte Aula IA, més de 400 escolars i 50 professors d’una desena de centres d’Alacant, Elx, Ibi i Villena han participat en sessions pràctiques i formatives. «El resultat d’aquestes sessions ha sigut molt positiu per part dels més menuts i el seu professorat i han servit per a ajustar els materials que ja poden consultar-se en la web del projecte. El nostre objectiu ara és poder continuar amb les sessions i les formacions, ampliar continguts i aconseguir acostar la IA d’una manera positiva a tota la població», assenyala el professor de la UA.

«Aula IA: Introduint la Intel·ligència Artificial en Educació Primària», desenvolupat en l’Institut Universitari d’Investigació Informàtica i liderat per David Tomás, compta amb la participació d’un ampli llistat de professors de la Universitat d’Alacant com Cristina Cachero, del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, Francisco Pujol, del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació, i María Dolores de Juan, del Departament de Màrqueting, i també María del Pilar Barra, professora del Departament de Turisme de la Universitat Catòlica Sant Antoni de Múrcia, i els professors de primària María Inmaculada Caruana, del CEIP Bec de l’Àguila (Sant Vicent del Raspeig), i José María Cuesta, del CEIP Mediterrani (Alacant).

Pujar