elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UNESCO premia un projecte de la Universitat d’Alacant per a reformar una barraca arruïnada en l’horta de Múrcia

La UNESCO premia un projecte de la Universitat d’Alacant per a reformar una barraca arruïnada en l’horta de Múrcia
  • La Càtedra UNESCO en patrimoni urbà ha reconegut la proposta del professor de la UA Javier Sánchez Merina a través dels HERSUS Prize on Modern Heritage

MÉS FOTOS
La UNESCO premia un projecte de la Universitat d’Alacant per a reformar una barraca arruïnada en l’horta de Múrcia - (foto 2)

El jurat dels HERSUS Prize on Modern Heritage que convoca la Càtedra UNESCO de patrimoni arquitectònic, urbà i paisatgístic contemporani ha premiat el projecte de l’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI) de la Universitat d’Alacant obra de l’arquitecte i professor de Projectes Arquitectònics de la UA, Javier Sánchez Merina «Immaterial Heritage in Architecture».

La proposta que ha merescut el reconeixement del jurat consisteix en la reforma d’una barraca arruïnada en l’horta de Múrcia. Un projecte que proposava un conjunt de regles per a aprofitar els mals detalls constructius de l’antiga construcció, i transformar-los en oportunitats, a més d’incorporar en el nou habitatge la noció de ruïna com una part de la seua història i que al seu torn proposa un model sobre com treballar amb el passat.

Inicialment, l’encàrrec consistia a dissenyar una casa moderna per a substituir la barraca en ruïna, no obstant això, ja que aquesta guardava una forta relació amb l’horta, a més d’altres valors que van més enllà de la materialitat, finalment la família va optar per una intervenció en la qual la ruïna fora preservada.

El professor Sánchez Merina ha assenyalat després de rebre el premi a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat de Sevilla que «no us imagineu com d’important és per a nosaltres aquest premi. I dic nosaltres perquè com ja us imagineu, aquesta construcció, encara que és humil ha necessitat de la complicitat i col·laboració de moltes persones. Aquest ha sigut en realitat un projecte d’investigació de la UA que, a més de fer a una família feliç, ara amb el reconeixement UNESCO serveix com a exemple per a donar valor a la immaterialitat de l’arquitectura».

La iniciativa premia les bones pràctiques a Europa en sostenibilitat i patrimoni cultural en disseny arquitectònic i urbà. Específicament, tracta el patrimoni contemporani, definit pel Programa UNESCO de Patrimoni Contemporani com a «Arquitectura, Urbanisme i Paisatgisme dels segles XIX i XX». L’objectiu principal del premi és contribuir a una major visibilitat i sensibilització en relació amb el patrimoni contemporani i premiar projectes i iniciatives que facen un acostament al patrimoni contemporani de manera innovadora i sostenible.

HERSUS Prize on Modern Heritage és una iniciativa d’HERSUS, consorci ERASMUS+ format per cinc universitats europees: Universitat de Belgrad, Sèrbia, coordinadora; Universitat IUAV de Venècia, Itàlia; Universitat de Xipre, Nicòsia, Xipre; Universitat Aristòtil de Tessalònica, Grècia; i Universitat de Sevilla, Espanya.

Pujar