elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Publicacions de la UA reedita "Tratado de climatología" i n'actualitza el contingut a penes tres anys després

Publicacions de la UA reedita "Tratado de climatología" i n'actualitza el contingut a penes tres anys després
  • Inclou les darreres dades i investigacions sobre canvi climàtic, actualitzades fins al gener de 2021

  • Recull qüestions com els projectes per a modificar les precipitacions desenvolupats aquests anys en països del golf Pèrsic o la Xina

Tratado de climatología, dels investigadors Antonio Gil Olcina i Jorge Olcina Cantos, no és sols un manual de classe; és un llibre de consulta per a tots els amants de les qüestions del temps i del clima, que tanta actualitat han adquirit els últims anys. En les seues més de mil pàgines, en concret 1.028, abraça el conjunt de la matèria.

Exhaurida en a penes tres anys la primera edició del llibre publicada el 2017, Publicacions de la Universitat d’Alacant ha decidit editar ara aquesta segona edició, totalment revisada i actualitzada, i que explica fins els últims esdeveniments ocorreguts, un dels quals la borrasca Filomena de gener de 2021.

Al llarg de vint-i-cinc capítols, els autors tracten tots els aspectes relacionats amb els conceptes, processos, elements i dinàmica de l’atmosfera terrestre. Dos capítols extensos estan dedicats a l’explicació del canvi climàtic amb les últimes dades i investigacions, i un tercer se centra en els riscos climàtics, així mateix actualitzats fins a gener de 2021.

Tal com assenyala Jorge Olcina, «s’han actualitzat tots els capítols, perquè els últims tres anys han avançat molt les investigacions sobre canvi climàtic i hem volgut recollir totes les novetats produïdes».

En la imatge, coberta de la segona edició, revisada i actualitzada, de Tratado de climatología.

En aquest sentit, l’obra presenta les novetats en la investigació de les borrasques de latituds mitjanes, dels ciclons tropicals, del fenomen d’ENSO (El Niño i l’Oscil·lació Sud), en els corrents en doll (jet stream), que són la peça bàsica dels temps diaris a les nostres latituds mitjanes. Alteracions i canvis que estan en relació amb el procés actual d’escalfament climàtic per efecte d’hivernacle afavorit per l’ésser humà amb les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Aborda, a més, les últimes dades del balanç energètic planetari, «que és la causa última dels canvis climàtics del nostre planeta», detalla el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la UA. Es presenten en el volum els nous programes i unitats d’observació meteorològica mitjançant satèl·lits, les novetats en els models de predicció atmosfèrica i climàtica o els projectes per a modificar les precipitacions desenvolupats aquests anys en països del golf Pèrsic o a la Xina; s’analitza l’estat de la qüestió del procés actual d’escalfament climàtic i els seus efectes més notables a tot el món (masses de gel, circulació atmosfèrica), així com les accions dutes a terme per a mitigar-lo, que de moment no han donat els resultats necessaris; s’ha actualitzat tot el que té a veure amb les manifestacions atmosfèriques extremes que originen situacions de risc, com ara huracans al Carib, borrasques «explosives», onades de calor i de fred, tornados, sequeres, inundacions, etc.; s’analitzen els últims episodis d’inundació patits a Espanya fins a l’ocorregut el setembre de 2019 al Baix  Segura i a l’àrea del Mar Menor, d’efectes catastròfics.

Tot exposat amb la finalitat de ser una publicació útil per a una gran majoria d’interessats en qüestions climàtiques i ambientals, siguen persones sense formació específica, estudiants universitaris o professionals. A més, la màxima claredat expositiva, sense minva de rigor i precisió conceptual, i la insòlita riquesa d’il·lustracions, imatges, fotografies, taules, quadres que omplin el llibre, fan molt senzilla la lectura i comprensió dels continguts, als quals cal sumar les dades i consideracions noves, desconegudes fins ara.

Pujar