elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos professors de la Universitat d'Alacant ostentaran al mateix temps el càrrec de president en comissions de la Unió Astronòmica Internacional

Dos professors de la Universitat d'Alacant ostentaran al mateix temps el càrrec de president en comissions de la Unió Astronòmica Internacional
  • Es tracta de la primera vegada que es dona aquesta circumstància en aquesta prestigiosa institució centenària

El catedràtic José Manuel Ferrándiz i el professor Luis Alberto Escapa, els dos del Departament de Matemàtica Aplicada de la Universitat d’Alacant, han sigut triats per la Unió Astronòmica Internacional (IAU-Internationl Astronomic Union) com a vicepresidents per a dos de les comissions d’aquesta, fet que significa que transcorreguts tres anys (durant el període 2024-2027) passaran a ser presidents de manera automàtica.

En concret, José Manuel Ferrándiz ocuparà el recentment nomenat càrrec en la Comissió A3, ‘Estàndards Fonamentals’, mentre que el seu company de Departament (i deixeble), Alberto Escapa, farà el mateix en la Comissió A2, ‘Rotació de la Terra’. A més, els dos professors de la UA han sigut els dos únics espanyols elegits vicepresidents de les 38 comissions que formen la IAU.

Es tracta de la primera vegada que es dona aquesta circumstància en aquesta prestigiosa institució, de la qual formen part més de 12.000 membres de 90 països de tot el món i que és responsable d’importants decisions com, per exemple, la que es va prendre l’any 2006 i per la qual Plutó va deixar de ser considerat un planeta i va passar a ser un plutoide. «És un gran honor i un important reconeixement a la nostra universitat que ens hagen triat als dos per a presidir aquestes dues comissions, crec que la UA en pot estar orgullosa», assegura José Manuel Ferrándiz qui és, a més, l’autor d’una de les quatre resolucions que es votaran en l’Assemblea General virtual de finals d’agost, relacionada amb la necessitat de millorar els models de rotació terrestre, models dels quals depenen, entre altres qüestions, el funcionament correcte dels satèl·lits.

La Unió Astronòmica Internacional (IAU) va ser fundada l’any 1919 i té la seu a l’Institut d’Astrofísica de París. La raó de ser és la promoció de la ciència de l’astronomia en tots els aspectes, inclosa la investigació, la comunicació, l’educació i el desenvolupament, a través de la cooperació internacional. Entre les tasques de la IAU es troben la definició de constants astronòmiques i físiques fonamentals, la nomenclatura astronòmica ambigua i discussions informals sobre les possibilitats de futures instal·lacions internacionals a gran escala. A més, la IAU és l’autoritat reconeguda internacionalment per a designar als cossos celestes i les característiques de la superfície d’aquests.

Pujar