elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El professor de la UA Francisco Yus analitza en un llibre la comunicació d'emocions a través dels "telèfons intel·ligents"

El professor de la UA Francisco Yus analitza en un llibre la comunicació d'emocions a través dels "telèfons intel·ligents"
  • Es tracta de la primera publicació acadèmica que aprofundeix en aquesta qüestió

MÉS FOTOS
El professor de la UA Francisco Yus analitza en un llibre la comunicació d'emocions a través dels "telèfons intel·ligents" - (foto 2)

«La comunicació pel mòbil és inseparable dels sentiments que produeix», amb aquesta premissa el catedràtic de Filologia Anglesa de la Universitat d’Alacant Francisco Yus va començar fa tres anys a investigar sobre els fonaments cognitius, les interaccions i els efectes discursius del nostre ús en evolució dels telèfons intel·ligents en la comunicació diària mediada per aplicacions, des de missatges de text i gifs fins a imatges, vídeos i aplicacions de xarxes socials. «És impossible entendre la preferència de la comunicació pel mòbil simplement analitzant el que es tecleja», assegura Yus, expert en la teoria de la rellevància, una branca de la pragmàtica, que ha obert una nova línia d’investigació, ja que fins ara mai s’havia estudiat en aquesta direcció.

El seu treball ha donat com a resultat el primer llibre que explora com tant les interfícies particulars de les diferents aplicacions com els atributs personals dels usuaris influeixen en els contextos i usos de la comunicació mitjançant telèfons intel·ligents. Publicat en anglès per l’editorial Routledge, l’obra té per títol Smartphone Communication. Interactions in the App Ecosystem (‘La comunicació per telèfon intel·ligent. Interaccions en l’ecosistema de les app’). La inclusió de la paraula ecosistema en el títol té una intencionalitat perquè, segons explica el professor, es produeix una «col·laboració» entre diverses aplicacions. «Les diferents aplicacions es combinen per a la consecució de les finalitats comunicatives dels usuaris, i les persones les utilitzen indistintament en funció del que volen comunicar i moltes vegades de manera diferent de com les havien dissenyades», explica Francisco Yus.

En els diversos capítols del llibre es tracten temes de gran actualitat com és el cas de l’ús de Twitch, la relació amb les xarxes socials, els usos comunicatius d’imatge i vídeo, les noves narratives que sorgeixen per l’ús dels mòbils intel·ligents i l’ús d’adhesius , emojis o gifs, entre altres qüestions. «En el cas de les noves narratives, per exemple, trobem que són molt obertes i requereixen una participació constant», explica el professor, que assegura, a més, que hi ha un perill real que l’ús dels telèfons intel·ligents es convertisca en una addicció, ja que el cervell s’acostuma als estímuls curts, però amb fort impacte emocional en els usuaris.

La publicació s’adreça principalment a acadèmics i estudiants de postgrau de Comunicació, Lingüística, Pragmàtica, estudis de Mitjans i Sociologia dels Mitjans de Comunicació.

Pujar