elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA posa en marxa el programa propi de voluntariat solidari internacional VOLINTER

La UA posa en marxa el programa propi de voluntariat solidari internacional VOLINTER
  • Impulsat pel Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, VOLINTER obri avui la primera convocatòria amb l'objectiu de sensibilitzar la comunitat universitària en valors solidaris i cívics

  • El programa també és un complement acadèmic a la formació de l'alumnat en un entorn internacional

MÉS FOTOS
La UA posa en marxa el programa propi de voluntariat solidari internacional VOLINTER - (foto 2)

 

Naix el nou programa de voluntariat solidari internacional de la Universitat d'Alacant impulsat pel Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació al Desenvolupament amb l'objectiu de sensibilitzar la comunitat universitària en valors solidaris i cívics, i també com a complement acadèmic a la formació de l'alumnat en un entorn internacional amb cultures, realitats i col·lectius de diferents àmbits i països.

La vicerectora Rosa M. Martínez ha detallat que “amb el nom de VOLINTER, la UA obri avui la primera convocatòria d'aquest programa de voluntariat solidari internacional en el qual s'ofereixen trenta places a Amèrica Llatina i Àfrica, en col·laboració amb tres ONG: Fundació Homes Nous (10 places a Bolívia i 9 places a l'Equador); Fundació Jorge Alió (4 places a Mauritània) i Rafiki Àfrica (7 places a Uganda)”.  Martínez ha explicat que la UA invertirà 45.000 euros per a aquesta primera convocatòria, una xifra que es completa amb les diferents aportacions de les ONG que en uns casos cobreixen l'allotjament, i en altres, allotjament i dietes.

La importància de la posada en marxa d'aquest programa, tal com detalla la vicerectora, radica en el fet que “fins ara la UA havia oferit assessorament a l'alumnat que volia participar en el programa Cos Solidari Europeu, però no hi havia un programa de voluntariat internacional amb actuacions en diferents àmbits (sanitari, social, lingüístic, ambiental, etc.) que permetera que tota la comunitat universitària poguera participar en activitats de voluntariat internacional”.

A més, puntualitza Martínez, “aquestes activitats permeten adquirir habilitats i competències incloses en allò que es coneix com a soft skills o habilitats/competències blanes, que són un conjunt de trets productius i habilitats de la personalitat que caracteritzen les relacions d'una persona en un entorn: autoestima, comunicació, eloqüència, hàbits personals, empatia, gestió del temps, treball en equip i lideratge. Contextos com els d'activitats de voluntariat són ideals per a l'adquisició i desenvolupament d'aquestes habilitats, a les quals se suma, en l'entorn internacional, la millora de les competències lingüístiques i la immersió sociocultural”.

El termini de sol·licituds està obert fins al 28 de febrer i poden concórrer a aquestes places tant estudiants i Alumni com personal docent i investigador (PDI) i personal d'administració i serveis (PAS), amb una duració entre un i tres mesos.

Voluntariat amb Fundació Homes Nous

Aquesta acció de voluntariat s'engloba en el projecte educatiu que la fundació desenvolupa a Santa Cruz de la Sierra (Bolívia) des de fa més de 25 anys i a Guaguacuna (l'Equador), en el qual conflueix un entramat de diversos programes i projectes complementaris per a promocionar l'educació com a eina per a combatre la pobresa i ajudar la població més vulnerable en tots els nivells. S'ofereixen a Bolívia 2 places en la Fundació, 2 en el Centre de Dia, 2 en el Menjador de l'Alegria, 2 en l'Escola de Música i 2 en Llar Montero, i a l'Equador, 9 places a Guaguacuna.

Fundació Jorge Alió

Aquesta fundació ofereix 4 places per a assistència oftalmològica i prevenció de la ceguesa a Nouadhibou (Mauritània), on es realitzaran expedicions medicoquirúrgiques en el Centre Hospital de la ciutat de Nouadhibou a la població del país. Les quatre places requereixen formació en oftalmologia i optometria.

Rafiki Àfrica

Amb aquesta ONG s'ofereixen 7 places a Uganda: infermer/a i comare per al dispensari/hospital a la ciutat d'Ikoba; assessor/a pedagògic/a per a escola de primària a Katwe-Kenziga; enginyer/a industrial, mecànic/a o elèctric/a responsable de noves instal·lacions i construccions; hidrogeòleg/òloga per a analitzar i prospectar terrenys on excavar pous; i diverses places en la central de Rafiki a Alacant.

Pujar