elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA participa en un projecte europeu que vol combatre la violència de gènere amb solucions innovadores

La UA participa en un projecte europeu que vol combatre la violència de gènere amb solucions innovadores
  • El consorci d’ISEDA està format per una quinzena d’institucions i centres acadèmics, i també organismes que treballen per a eliminar diferents formes de violència contra les dones

Un equip d’investigació multidisciplinària de la Universitat d’Alacant, liderat per la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública Carmen Vives Cases, forma part del projecte europeu ISEDA, dedicat a combatre i eliminar diferents formes de violència contra les dones i altres víctimes a partir de la implementació de solucions innovadores. El consorci està format per una quinzena d’institucions i centres acadèmics, com també per organismes que treballen contra la violència de gènere d’Espanya, Alemanya, Regne Unit, França, Grècia, Itàlia, Xipre, Finlàndia i Bulgària.

A través d’un enfocament europeu, multisectorial i utilitzant les últimes eines pràctiques i tecnològiques, l’objectiu final és millorar significativament la lluita contra la violència de gènere i establir unes estructures sòlides i duradores necessàries per a eliminar-la. Per a això, durant aquests primers mesos, l’equip de treball de la UA farà un diagnòstic de la situació dels territoris on s’implementaran les solucions proposades per ISEDA mitjançant la combinació de metodologies diferents.

«Iniciarem un mapatge de recursos d’atenció a nivell policial, judicial i social, i també analitzarem la formació existent en intervenció amb maltractadors, sensibilització i prevenció», explica Vives Cases. Paral·lelament, l’equip d’investigació de la UA posarà en marxa un estudi qualitatiu basat en la realització de grups focals amb víctimes, policies i altres agents claus en la resposta a la violència de gènere en els diferents països europeus que formen part del projecte ISEDA.

Intervencions

Una de les intervencions principals d’ISEDA és treballar en la formació d’agents de la policia mitjançant un aprenentatge interactiu. Com explica la catedràtica de la UA, «aquests professionals podran desenvolupar i millorar les habilitats necessàries per a avaluar millor les situacions de violència de gènere, respondre en conseqüència i proporcionar una millor assistència a les víctimes».

Una altra de les àrees de treball del consorci se centrarà en el desenvolupament d’un xatbot que, amb un llenguatge empàtic, puga informar les víctimes sobre les maneres d’obtenir ajuda i assistència, a més de remetre-les a números d’atenció telefònica com a policia o uns altres primers intervinents per a reduir la violència. «Aquest assistent virtual també familiaritzarà els ciutadans amb els diferents tipus de violència i com prevenir-la, detectar-la i investigar-la», afig Vives Cases. A més, amb el consentiment de les víctimes, una plataforma de dades integrada reunirà proves judicials que s’utilitzaran per a construir un cas legal i registrar tendències sobre la naturalesa, freqüència i circumstàncies dels successos.

De la mateixa manera, el projecte ISEDA pretén posar en valor l’educació i la conscienciació com una eina per a trencar amb els estereotips de gènere i conscienciar sobre la no tolerància a la violència. Per a tractar aquestes qüestions es promouran campanyes que integren les aportacions de les víctimes, a través de guies informatives, cartells i vídeos dirigits tant a centres educatius com a la societat en general.

Equip UA

L’equip d’investigació de la UA que forma part del projecte ISEDA («Solucions innovadores per a eliminar la violència contra les dones») està format per Carmen Vives Cases com a investigadora principal, Romina Curone, Ariadna Cerdán Torregrosa, Vanesa Pérez i Rocío Vicente, del Departament d’Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència; Eva Espinar, del Departament de Sociologia II; Jorge Marcos i Miriam Sánchez San Segundo, del Departament de Psicologia de la Salut; i Belén Sanz Barbero, col·laboradora experta de l’Institut de Salut Carles III.

Amb una duració de tres anys (2022-2025), el projecte ISEDA compta amb finançament del programa d’investigació i innovació Horitzó Europa de la Unió Europea (UE).

Pujar