elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Naix la botiga en línia d’artefactes per a persones amb diversitat funcional

Naix la botiga en línia d’artefactes per a persones amb diversitat funcional
  • S’hi pot sol·licitar la impressió en 3D dels productes dissenyats i desenvolupats per aquesta associació impulsada per investigadors de la UA

L’Associació Artefactos ha creat una botiga en línia de productes amb el nom [adaptables], que posa a la disposició dels usuaris els seus dissenys desenvolupats per a persones amb diversitat funcional. Aquesta associació va nàixer el 2019 com a iniciativa social, en col·laboració amb famílies i usuaris amb discapacitat, impulsada per investigadors del grup d’investigació Disseny en Enginyeria i Desenvolupament Tecnològic (DIDET), del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes i l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant.

Es tracta d’un catàleg de productes made in [artefactos] en el qual, a més d’oferir les propostes desenvolupades per l’associació, també es poden adquirir altres dissenys realitzats a escala global, testats per l’equip i verificats per usuaris i usuàries i els seus terapeutes.

«Un dels problemes de molts dels catàlegs en línia d’ajudes tècniques és que els productes que allotgen són propostes, no estan acabats o no han sigut usats per ningú, de manera que no compleixen amb l’expectativa d’usuari i generen frustració entre els qui els necessiten», explica Javier Esclapés, professor i coordinador de projectes d’Artefactos. «Amb el testatge col·laboratiu entre tècnics en enginyeria, terapeutes ocupacionals i els usuaris, es genera un treball integral que permet donar solucions eficaces a un públic molt concret que necessita aquests productes per a normalitzar el seu dia a dia de la manera més encertada possible», afegeix el professor.

Inicialment, la web es llança amb una desena d’articles d’alimentació, cura i mobilitat personal, educació i oci, com un adaptador de coberts, llapis o altres objectes i ajudes per a lligar-se les sabates o rentar-se les dents, a més d’altres tan originals com uns comandaments adaptats per a diferents consoles de jocs o la flauta adaptada per a tocar amb una mà, tots en ús actualment per usuaris a través de la proposta de necessitat d’aquests o per part de professionals de la salut. Aquest catàleg continuarà augmentant amb els productes desenvolupats per [artefactos]LAB i per tots aquells desenvolupats a escala global que, després de ser testats pels seus especialistes i usuaris, complisquen amb la seua funció i oferisquen la garantia i la qualitat requerida.

D’altra banda, [flow], la flauta dolça adaptada per a tocar amb una mà ha iniciat, l’últim any, la fase d’internacionalització i està rebent bon nombre de comandes des d’Europa, però també des de l’altra riba de l’Atlàntic, principalment de l’Equador, els EUA i el Canadà. Per a Mercedes Llorens, presidenta d’Artefactos, «encara que es tracta d’una demanda molt limitada, estem orgullosos d’haver fabricat més de mig centenar de flautes el darrer any, que han viatjat per Espanya i mig món per a evitar l’exclusió, impulsar l’apoderament personal i afavorir l’aprenentatge inclusiu de la música dels xiquets i xiquetes en edat escolar que l’han adquirida».

«Els preus dels productes també són socials», tal com explica Llorens, »ja que estan pensats per a donar resposta a les persones que de veritat els necessiten, al cost més baix possible sense que minve l’aprofitament de tecnologies avançades, mitjançant la presentació de la targeta de discapacitat, encara que també s’estableixen tarifes de col·laborador i preus de venda al públic general. Tots els ingressos serviran per a ajudar a finançar l’activitat investigadora i el treball material de desenvolupament d’Artefactos».

[artefactos]LAB és un espai d’investigació en disseny col·laboratiu, fabricació digital i tecnologies al servei de les persones, generat per al disseny i desenvolupament col·lectiu d’assistències tècniques personals utilitzant tecnologies emergents i involucrant a usuaris, famílies, enginyers, terapeutes, tècnics, estudiants i personal investigador, que acumulen multitud de coneixements professionals i experiències personals; tot això es comparteix i es posa en comú per a aprendre i generar noves solucions tècniques que afavorisquen una societat més inclusiva.

Pujar