15 de desembre de 2019 15/12/19

Una nit al museu per a acomiadar el MUBAG

Una nit al museu per a acomiadar el MUBAG - (foto 1)

  El diumenge que ve, 8 de juliol, el Museu de Belles Arts Gravina (MUBAG) d'Alacant tancarà temporalment les seues portes, però abans celebrarà el seu comiat d'una manera molt especial: convidant el públic a dormir al museu la nit prèvia, el dissabte 7 de juliol.

  "Què passa quan no passa res?" és el títol d'aquesta vetlada nocturna organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb la Diputació d'Alacant, i dirigida pels artistes escènics Vicente Arlandis i Sandra Gómez. Especialistes ja en aquest tipus d'activitats, Arlandis i Gómez han coordinat aquesta acció en altres museus valencians com el Centre del Carme.

  La proposta consisteix a habitar l'espai del museu en l'horari de tancament amb l'objectiu de reflexionar sobre les lògiques quotidianes que regeixen el funcionament de la institució (administració, horaris, activitats, seguretat, etc.), i així proposar una nova experiència les persones participants.

  Aquesta activitat gratuïta començarà a les 21.00 hores del dissabte 7 de juliol i finalitzarà a les 10.00 hores de l'endemà, el diumenge 8 de juliol, amb un desdejuni obert al públic que hi vulga acudir.

  La vetlada estarà acompanyada també de música. Després de la visita nocturna al museu i el moment dedicat a la reflexió, una peça de música clàssica ajudarà les persones participants a introduir-se en el son, de la mateixa manera que al matí, que estaran acompanyades pel piano per a despertar-se.

  Per a participar en aquesta experiència només cal un sac de dormir, una estoreta i les provisions que cada persona considere necessàries per a passar la nit. Per al sopar cada persona participant haurà de portar alguna cosa per a menjar i beure per a compartir amb les altres. Cal reservar plaça amb antelació al MUBAG (telèfon 965146780 / adreça electrònica: mubag@diputacionalicante.es).

  El Museu de Belles Arts Gravina d'Alacant vol acomiadar-se involucrant la ciudadania i, per a això, el Consorci de Museus ha organitzat el dissabte 7 de juliol una nova edició del seu taller per a famílies "Mus'n' Babies", una proposta que busca introduir els bebés en l'entorn del museu a través de la música i que en aquesta ocasió guiarà els menuts per l'exposició 'El segle XIX al MUBAG. De la formació a la plenitud d'un artista'.

  És la primera vegada que s'ofereix aquest taller entorn de la col·lecció permanent d'un museu. Fent parades en les obres més inspiradores, la música explicarà a menuts i grans el "viatge de formació" que van viure els pintors alacantins del XIX, i es posarà música als seus paisatges, s'escoltaran les teles i s'endinsaran en una altra època de manera sensorial. En definitiva, una experiència musicosensorial per a viure en família. Aquesta activitat donarà començament a les 18 hores i s'allargarà fins a les 19 hores.

  Aquestes activitats serviran per a clausurar el museu amb un caràcter festiu i il·lusionar el públic amb la futura reobertura, en la qual el MUBAG lluirà millorat i adaptat a les noves necessitats de conservació, exposició, educació i difusió cultural.

  El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha destacat el compromís de la institució museística amb les comarques d'Alacant i amb el seu Museu de Belles Arts "no només en l'organització d'exposicions, sinó també en la coordinació d'altres accions que servisquen per a acostar el museu al públic, introduint els nous llenguatges artístics i de mediació per a contribuir a millorar l'accessibilitat de la ciutadania a la cultura".

  El MUBAG viatja

  El Museu de Belles Arts Gravina d'Alacant tancarà les seues portes temporalment fins a final d'any. La Diputació d'Alacant invertirà 857.954 euros per a optimitzar i condicionar les instal·lacions del MUBAG: s'hi instal·larà el nou equip de climatització, amb el qual també se'n millorarà l'eficàcia i l'eficiència energètica, i es procedirà a la renovació de les sales expositives, pel que fa a accessibilitat i adequació d'espais.

  Però el MUBAG no desapareixerà de l'agenda cultural. Durant els cinc mesos que durarà aproximadament la remodelació, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana té previst organitzar diverses exposicions amb els fons del museu. Les propostes serviran per a divulgar algunes de les col·leccions menys conegudes del museu alacantí, com són els seus fons d'art contemporani.

  Les exposicions, que viatjaran per diverses localitats, reuniran peces de la segona meitat del segle XX. Es podran veure algunes de les figures més importants tant de les avantguardes espanyoles com internacionals, i destaca entre ells Eusebio Sempere, que disposarà d'una mostra específica de la seua obra gràfica, de la qual el MUBAG posseeix una àmplia representació.

   

  ocultar
  Una nit al museu per a acomiadar el MUBAG
  Pujar