elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA llança la segona edició del cicle 'Diàlegs en el territori'

La UA llança la segona edició del cicle 'Diàlegs en el territori'
  • El Secretariat d’Extensió Universitària ha programat 21 videoconferències en format diàleg interactiu en línia, a través de les Seus de Calp, la Nucia, Villena, Torrevella, la Vila Joiosa, Petrer, Elda i la Seu Ciutat d’Alacant

  • El programa planteja una àmplia diversitat temàtica en un ventall de propostes que inclouen astronomia, filosofia, història, turisme, botànica, ciència, supercomputació, esport i llenguatge

MÉS FOTOS
La UA llança la segona edició del cicle 'Diàlegs en el territori' - (foto 2)
La UA llança la segona edició del cicle 'Diàlegs en el territori' - (foto 3)

El Vicerectorat de Cultura, Esport i Extensió Universitària, a través del Secretariat d’Extensió Universitària, ha programat la segona edició del cicle en línia «Diàlegs en el territori», que integra 21 videoconferències amb un format de diàleg interactiu a través de les Seus de Calp, la Nucia, Villena, Torrevella, la Vila Joiosa, Petrer, Elda i la Seu Ciutat d’Alacant. Tota la informació d’accés i participació en les videoconferències estarà disponible en Seus Online i en Veu Territori UA, a més en les web i xarxes socials de cada seu.

La directora del Secretariat, Larissa Timofeeva, detalla que «la pràctica totalitat de les nostres seus universitàries participen en aquest cicle de gran interès social, per la diversitat temàtica que tracta i pels experts que l’imparteixen, 23 conferenciants en total».

El programa començarà demà dijous 11 de març, a les 19 hores, amb una primera conferència a la Seu de la Vila Joiosa a càrrec de Miguel Orts, qui parlarà dels «60 años del Pantano de Amadorio». L’endemà, divendres 12 de març a les 20 hores, s’impartirà a la Seu de Petrer la conferència «La cocina de los griegos y la casa del deseo. Sobre maestros y discípulos», a càrrec de Fernando Bárcena, catedràtic de Filosofia de l’Educació de la Universitat Complutense de Madrid. La cita següent, el dimecres 17 de març a les 19 hores, tindrà lloc a la Seu Ciutat d’Alacant, amb una proposta organitzada per l’Aula de Ciència i Tecnologia de la Seu, centrada en «Información climática para la transformación social: las oportunidades en el camino del byte a la COP». Francisco Doblas-Reyes, director del Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), serà el conferenciant i serà presentat pel director de la Seu, Jorge Olcina. El dijous 18 de març, a les 20 hores, la Seu de Petrer allotjarà la proposta següent que tractarà sobre «Un agujero negro supermasivo en el centro de la Via Láctea», a càrrec de Guillermo Bernabeu, catedràtic emèrit de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant. La Seu de Calp proposa per al dilluns 22 de març la xarrada «¿Cómo cambiará el turismo de la Costa Blanca con el Brexit?», impartida per Raquel Huete, professora de Sociologia de la Universitat d’Alacant, a les 19.30 hores; i també el 22, Josefina Bueno, senadora i professora del Departament de Filologies Integrades de la UA, impartirà a la Seu d’Elda, a les 19.30 h, la conferència «¿Por qué necesitamos el talento de las mujeres?». El dimarts 23 de març la Seu de la Vila Joiosa centrarà la conferència en «Hologramas ultrasónicos para terapia neurológica», a les 19 hores, protagonitzada per Sergio Jiménez; seguida el dijous 25 de març a les 19 h, també a la Seu de la Vila, per la conferència: «Arbres i formacions arbòries singulars de la Vila Joiosa», a càrrec de Jaime Vaello.

I el mateix dia, Petrer oferirà una sessió, a les 20 hores, dedicada a «Las localidades del Vinalopó, acantonamientos de la 109ª Brigada Mixta en organización», a càrrec de l’historiador Fernando Barrero.

El 26 de març a les 19 hores, la Seu de Torrevella acollirà la xarrada «Ciencia abierta: la importancia de los datos abiertos para la I+D», amb Fernanda Peset, catedràtica de la Universitat Politècnica de València, i Antonia Ferrer, professora de la Universitat Politècnica de València i directora de la Càtedra de Transparència i Participació, com a conferenciants.

Finalitzarà el mes de març amb dues últimes conferències: el 27 març a les 19 h, a la Seu Ciutat d’Alacant, «Tábula rasa» a càrrec de l’artista multidisciplinari Massimo Pisani. Aquesta conferència serà presencial i es retransmetrà per videostreaming; i Elda el 29 de març a les 19.30 h, amb «Redescubriendo las plantas: la importancia de la botánica en nuestra vida», a càrrec de María Ángeles Alonso-Vargas, professora del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la UA.

Després del període de vacances de Setmana Santa, el programa reprendrà l’activitat amb set conferències més, programades per al mes d’abril.

El 13 d’abril a les 19 h, la Seu d’Elda proposa «El Síndic de Greuges, defensor de los derechos y libertades de la ciudadanía en la Comunitat Valenciana», una conferència que comptarà amb les intervencions de Concepción Bru, adjunta primera al Síndic de Greuges, i Nuria Ortiz, assessora tècnica del Síndic Greuges.

El 16 d’abril a les 19 hores, a la seu de Torrevella, s’impartirà la xarrada «Los estudios previos en los proyectos de restauración arquitectónica: el ejemplo de las Eras de la Sal de Torrevieja», amb Yolanda Spairani, professora de la UA i directora del Grup d’Investigació en Restauració Arquitectònica.

La cita següent tindrà lloc a la Seu de la Nucia, el 21 d’abril a les 19 hores, amb «No digues ‘esport femení’: sobre dones, esport i llenguatge», a càrrec de María del Mar Galindo (UA); i el 22 abril a les 19 h, a la Seu Ciutat d’Alacant tindrà lloc la presentació en línia del llibre La cuestión vasca: dos miradas. Joseba Azkarraga y Javier Sádaba, amb la intervenció dels dos protagonistes i l’autora del llibre, la professora de la UA, María del Olmo.

Amb motiu del dia del llibre, el 23 d’abril a les 19 hores, la Seu de la Nucia proposa la xarrada «Jordi de Sant Jordi, senyor de la Nucia i Polop: un gran de les Lletres Valencianes», amb el professor Abel Soler (Universitat Jaume I).

El 28 d’abril, a les 19 hores a la Seu Ciutat d’Alacant, el professor Juan Francisco Álvarez impartirà la conferència «Una fantàstica oportunitat de canviar l'educació amb les TIC en temps de pandèmia». I finalitzarà el programa a la Seu de Villena amb dues últimes propostes: el 29 d’abril, a les 19 hores, «La gestión de las aguas pluviales en áreas urbanas: de riesgo a recurso», a càrrec de María Hernández, professora del Departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física; i el 6 de maig a les 19.30 h, «Comunicación y responsabilidad para la inclusión», impartida per Carmen Carretón, professora del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la UA.

Pujar