elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA llança una enquesta a tot el personal per a avaluar els riscos psicosocials

La UA llança una enquesta a tot el personal per a avaluar els riscos psicosocials
  • La iniciativa, emmarcada en el compromís rectoral de promocionar la salut mental i el benestar laboral, vol prevenir i actuar sobre els efectes d’aquesta

 

En línia amb el compromís adquirit pel actual equip de direcció de promocionar la salut mental i el benestar en el treball, la Universitat d’Alacant està fent una enquesta entre el personal, per a detectar, avaluar i actuar sobre els riscos psicosocials que pogueren estar succeint en els seus llocs de treball.

En total són més de 4.000 persones tant PDI (Personal Docent i Investigador) com PAS (Personal d’Administració i Serveis), les que estan cridades a participar en línia en aquesta enquesta, anònima i voluntària, els resultats de la qual serviran per a detectar aquelles condicions laborals directament relacionades amb l’organització, el contingut del treball i la realització de la tasca, que poden afectar tant el benestar o salut (física, psíquica o social) dels treballadors i les treballadores i al desenvolupament de les tasques. Avui dia ja s’ha superat el 60% de participació, que és el mínim exigit perquè l’enquesta siga vàlida. En concret, ja han respost 2.485 persones (61,40%). D’aquestes 1.438 són PDI (el 54,32% d’aquest col·lectiu) i 1.047 són PAS (el 74,78%).

Com explica Miguel Richart, delegat de la rectora de la Unitat de Psicologia i Resiliència i director del grup de treball de l’enquesta d’avaluació, «els efectes que provoca estar exposat a aquests riscos poden ser diversos, des d’estrès a diferents tipus de malalties (mentals, musculoesquelètiques, gastrointestinals, etc.); però, a més, en l’organització són les causants d’absentisme, falta de puntualitat, problemes de disciplina, assetjament, accidents o disminució de la productivitat, entre altres conseqüències».

Richart informa que la realització d’aquesta enquesta és un requeriment de la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS), com també ho és utilitzar el COPSOQ (Qüestionari Psicosocial de Copenhaguen), un mètode consolidat de referència internacional que, disponible en 18 idiomes i utilitzat en més de 40 països, ha sigut usat per a avaluar tot tipus d’organitzacions i empresa, entre aquestes organitzacions educatives.

El grup de treball de l’enquesta d’avaluació de Riscos Psicosocials està format per Fernando Ballester Laguna, director del Secretariat de Professorat del Vicerectorat d’Ordenació Econòmica i Professorat; Yolanda Gil Barranco, vicegerent de Recursos Humans i Organització; Cristina López Fernández, representant de CC.OO; Miguel Marín Zamora, representant de l’STEPV; Miguel José Sanz Espinós, representant d’UGT i Miguel Richart, delegat de la rectora de la Unitat de Psicologia i Resiliència. El grup ha comptat amb l’assistència de Juan Manuel González Larrea, Tècnic d’Ergonomia i Psicosociologia del Servei de Prevenció de la UA.

En un futur pròxim, assegura el delegat de la rectora, s’emprendran diverses accions per a valorar també la salut mental entre l’alumnat.

Pujar