elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’investigador de la UA Javier García, nou membre ‘Fellow’ del Consell Internacional de Ciència

L’investigador de la UA Javier García, nou membre ‘Fellow’ del Consell Internacional de Ciència
  • En reconeixement a les seues contribucions excepcionals a la promoció de la ciència com un bé públic mundial

El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant (UA), Javier García, acaba de ser nomenat nou membre Fellow de l’Internacional Science Council (ISC), el Consell Internacional de Ciència. Aquest reconeixement és l’honor més alt que concedeix aquesta institució internacional dedicat a persones que hagen contribuït de manera excepcional a la promoció de la ciència com un bé públic mundial.

El llistat publicat per l’ISC arreplega 100 nous membres Fellow, entre els quals s’inclou eminents científics, enginyers i líders intel·lectuals de l’esfera de la ciència i la política que han fet contribucions notables per a promoure la comprensió i el compromís amb la ciència. En aquesta edició de desembre de 2023, la llista arreplega exclusivament dos investigadors de centres espanyols, Javier García de la Universitat d’Alacant i a Leopoldo Gerhardinger, de l’Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Com a científic, apunta García, «és un honor formar part d’aquesta important llista perquè aquest és l’organisme mundial al qual pertanyen la immensa majoria d’acadèmies de ciències i principals organismes científics internacionals». En concret, como experts científics i com a intermediaris del coneixement, els membres Fellow defensen la visió de l’ISC de la ciència com un bé públic global i del coneixement que es comparteix obertament i lliure amb tots els que desitgen analitzar-lo i utilitzar-lo per a una major comprensió.

Segons indica Peter Gluckman, president del Consell Internacional de Ciències, «volem reconèixer clarament aquells científics que han contribuït i continuen contribuint a la veu mundial de la ciència. D’aquesta manera ampliem la nostra petjada i la nostra veu. La ciència necessita campions, no sols aquells que reben premis científics d’alt perfil, sinó campions que puguen donar veu a la veu mundial de la ciència».

Trajectòria

Javier García és catedràtic de Química Inorgànica i director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant. Actualment és president de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), l’organisme internacional que governa tots els aspectes relacionats amb la química. Aquesta és la primera vegada que un espanyol presideix la Unió Científica més gran del món en els més de 100 anys d’història d’aquesta.

A més, García és cofundador de l’empresa Rive Technology, una spin-off de l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) dedicada al desenvolupament de catalitzadors per al seu ús en diferents processos químics. L’any 2019 la multinacional Grace va adquirir la seua empresa i avui comercialitza els seus nanomaterials a tot el món.

Les seues contribucions a la química, la catàlisi i la generació sostenible d’energia li han permès aconseguir alguns dels més prestigiosos premis. L’any 2007 va ser reconegut com un dels innovadors menors de 35 anys més influents dels Estats Units i el 2009, va ser reconegut com a ‘Young Global Leader’ pel Fòrum Econòmic Mundial. El 2014, va rebre el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies i amb part de l’import del guardó va crear Celera, un programa que en les seues vuit edicions anuals selecciona deu joves per a donar-los recursos, formació i ajudar-los a crear els seus projectes propis. L’any 2018, la societat científica més gran del món, la Societat Química Americana, li va concedir el Premi Kathryn C. Hach Award que el distingia com el millor emprenedor dels EUA en el sector químic. El catedràtic de la UA, a més, ha rebut aquest mateix any el Premi Nacional d’Investigació Juan de la Cierva en l’àrea de Transferència de Tecnologia, per la seua destacada trajectòria investigadora i innovadora.

Durant la seua trajectòria acadèmica i científica, l’investigador de la UA ha publicat més de 140 treballs en revistes del més alt prestigi internacional, entre aquestes, Science i Nature Chemistry i ha dirigit més de 50 projectes d’investigació i enginyeria tant públics com per a algunes de les majors empreses del món.

Pujar