elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Institut de Neurociències celebra la Setmana del Cervell amb tallers, xarrades, una exposició i una taula redona

L'Institut de Neurociències celebra la Setmana del Cervell amb tallers, xarrades, una exposició i una taula redona
  • L'objectiu d'aquestes jornades de portes obertes és que la ciutadania conega, de primera mà, la importància de la investigació bàsica en neurociències

  • Un any més, en el marc de la Setmana del Cervell, se celebra el cicle Cerebro y Sociedad, en el qual tindrà lloc la taula redona El legado de Cajal en el siglo XXI

 

L'Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH), celebra del 13 al 17 de març, la Setmana del Cervell, unes jornades de portes obertes que presenten com a objectiu principal que el públic general conega, de primera mà, la importància de la investigació bàsica en neurociències i comprenga com contribueix aquesta a l'avanç del coneixement.

Tallers

L'institut ha preparat una visita guiada on es mostren, com si d'un gran laboratori obert al públic es tractara, diferents aspectes de la investigació bàsica en neurociències. Així, s'inclouen activitats sobre les il·lusions sensorials, els models experimentals més comuns en investigació (ratolí, peix, pollastre, mosca). Ademés, es poden observar preparacions histològiques, a través del microscopi, i conéixer de prop un cervell humà real. Així mateix, l'equip de personal investigador i tècnic de l'Institut de Neurociències s'ha bolcat en l'organització d'una sèrie de tallers didàctics que porten per títol Modelos animales en la investigación, Ilusiones sensoriales, Electrofisiología del cuerpo humano, Genética y Biología Molecular, Histología del SNC i Anatomía del cerebro humano.

Exposició fotogràfica

A més, per a divulgar la ciència que es realitza a l'IN entre la societat, s'ha preparat una exposició artística sobre fotografia científica amb impressions en alta resolució representatives de les diferents línies d'investigació dutes a terme a l'institut.

Minixarrades divulgatives

Entre l'oferta d'aquesta setmana, destaca un conjunt de minixarrades divulgatives sobre diferents temàtiques relacionades amb el cervell, així com l'estudi del sistema nerviós, les drogues i addiccions, l'estrés, l'ansietat i la depressió, el descans del cervell, el mecanisme CRISPR, la formació de la memòria, el funcionament de les neurones o la identitat de gènere, entre altres matèries.

En el marc de la Setmana del Cervell, s'inclou la instal·lació d'estands informatius sobre Dona i Neurociència.

L'exposició artística, els tallers, l'exposició artística i els estands es desenvoluparan en l'Edifici Balmis, del Campus de Sant Joan d'Alacant, de la Universitat Miguel Hernández. S'espera una afluència de públic que sobrepassarà els 3.000 assistents a les activitats proposades.

Taula redona

Així mateix, un any més, se celebra el cicle Cerebro y Sociedad, en el qual tindrà lloc la taula redona El legado de Cajal en el siglo XXI. El cicle compta amb el suport de la Càtedra de Neurobiologia Remedios Caro Almela i, com a novetat enguany, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alacant col·labora incorporant aquesta activitat a la programació habitual de Fòrum Espai Sèneca.

Els ponents convidats de la taula redona d'enguany són: Fernando de Castro, investigador de l'Institut Cajal – CSIC i Elena Giné Domínguez, professora de la Universitat Complutense de Madrid. Ademés, participaran investigadors de l'Institut de Neurociències, destacant la contribució de les joves investigadores Alicia Alonso (estudiant predoctoral) i Aleire Guzmán (investigadora postdoctoral Miguel Servet). Moderen la taula els investigadors de l'Institut de Neurociències Augusto Escalante i Sergio Escamilla.

La taula redona se celebrarà dimarts que ve, 14 de març, a les 19 hores, a l'Espai Sèneca d'Alacant. L'entrada és lliure fins a completar l'aforament.

L'impacte de les malalties mentals o els avanços en intel·ligència artificial són aspectes de creixent interés en la societat actual. Aquests camps del coneixement tenen la seua base en la neurociència, una disciplina que naix a principis del segle XX, sota el lideratge de Santiago Ramón y Cajal. Durant 2023-2024 se celebra l'Any Cajal, amb l'objectiu d'abordar el llegat de Cajal, la taula compta amb la participació d'especialistes i joves investigadors, que conformaran un espai de debat obert al públic per a donar a conéixer i analitzar el paper del científic espanyol més internacional en la neurociència del segle XXI.

La Setmana del Cervell ha estat organitzada en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), fundació pública dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, i la Càtedra de Neurobiologia Remedios Caro Almela per al foment i difusió de la ciència bàsica del Sistema Nerviós Central, mostrant al públic general cap a on va la investigació del Cervell i sobretot com es realitza aquesta investigació.

Pujar