elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’exposició sobre l’economista alacantí Germà Bernàcer arriba al Banc d’Espanya a Madrid

L’exposició sobre l’economista alacantí Germà Bernàcer arriba al Banc d’Espanya a Madrid
  • Organitzada per la Universitat d'Alacant i el Fòrum de Debat Econòmic, reivindica la figura d'un dels humanistes més importants del segle XX

MÉS FOTOS
L’exposició sobre l’economista alacantí Germà Bernàcer arriba al Banc d’Espanya a Madrid - (foto 2)

El Banc d'Espanya acollirà fins al pròxim 23 de juny en la seu central de Madrid l'exposició itinerant "Germà Bernàcer, l'economista-humanista alacantí més universal", organitzada per la Càtedra Germà Bernàcer de la Universitat d'Alacant i el Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer.

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha presentat aquest matí la mostra, que pretén acostar al públic la figura de l'economista alacantí, director el Servei d'Estudis del Banc d'Espanya des dels inicis. En l'acte han participat la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro Faure, el president del Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer, Pedro Algarra García, la directora de la Càtedra Bernàcer, Enar Ruiz Conde, i un representant de la família, Ramón Bernàcer de las Heras.

L'exposició va ser inaugurada al juny del 2021 en la Universitat d'Alacant i, des d’aleshores, ha recorregut diversos enclavaments de la província d'Alacant abans d'arribar al Pati d'Operacions del Banc d'Espanya a Madrid.

Durant la cerimònia d'obertura, el governador, Pablo Hernández de Cos, ha assegurat que “és una gran satisfacció albergar en el Banc d'Espanya aquesta exposició dedicada a la figura de Germà Bernàcer, el treball del qual es va caracteritzar per l'originalitat i l’anticipació en l'aplicació de models dinàmics a l'anàlisi dels processos econòmics, de les fonts dels quals posteriorment s’inspirarien il·lustres economistes a partir de la segona meitat de segle”. Per la seua part, la rectora de la Universitat d'Alacant, Amparo Navarro, ha afirmat que “la recuperació per a la ciutadania de figures essencials com Germà Bernàcer és una evidència del compromís de la Universitat d'Alacant amb la divulgació científica i la transferència de coneixement, un compromís que és també un repte que entronca amb totes les nostres polítiques universitàries”, i el president del Fòrum de Debat, Pedro Algarra, ha explicat que “el Fòrum el fundàrem, fa vuit anys, un grup de despatxos professionals per a donar visibilitat a la figura de Germà Bernàcer i a la província d'Alacant. Amb aquesta exposició contribuïm a rescatar de l'ostracisme aquest insigne alacantí, de talla universal, que va realitzar grans aportacions a la ciència econòmica mundial. És un acte que permet reivindicar l'extraordinària i desconeguda figura de Bernàcer i mostrar la seua dimensió polifacètica, intel·lectual i humana, que el va convertir en un visionari il·lustrat i inquiet”. Així mateix, la directora de la Càtedra Bernàcer, Enar Ruiz, ha declarat que "Bernàcer és una joia nacional que captiva tot aquell que s'endinsa en la seua vida, tant per l’excepcional obra i la indiscutible aportació a l'economia com per la qualitat humana. L'oportunitat que ens brinda el governador del Banc d'Espanya en acollir la mostra a Madrid representa una empenta extraordinària per al reconeixement de la figura d'aquest il·lustre economista-humanista".

La inauguració es complementarà amb la celebració d'una taula redona sobre el “Nuevo escenario económico y social después de la pandemia”, que tindrà lloc aquesta mateixa vesprada en el Col·legi d'Arquitectes de Madrid i en la qual participarà el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán.  

Durant l’estada a Madrid, l'exhibició s'enriquirà amb documents aportats per la Biblioteca del Banc d'Espanya i mostrarà per primera vegada un bust de l'economista tallat en marbre de Carrara per l'escultor Gerard Roca.

La mostra estarà oberta al públic al Pati d'Operacions del Banc d'Espanya (c/ Alcalá, 48) a partir de demà, 24 de maig i fins al 23 de juny, en horari de 9 a 14 h. L'entrada serà gratuïta, però serà necessari identificar-se amb la mostra del DNI o el passaport.

Pujar