elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Escola Politècnica Superior compta amb un exoesquelet per a la formació de futurs enginyers robòtics i biomèdics

L’Escola Politècnica Superior compta amb un exoesquelet per a la formació de futurs enginyers robòtics i biomèdics
  • Més de 150 estudiants de grau i de màster relacionats amb l’Enginyeria Robòtica i l’Enginyeria Biomèdica de la Universitat d’Alacant utilitzaran aquest instrument durant aquest curs acadèmic

MÉS FOTOS
L’Escola Politècnica Superior compta amb un exoesquelet per a la formació de futurs enginyers robòtics i biomèdics - (foto 2)
L’Escola Politècnica Superior compta amb un exoesquelet per a la formació de futurs enginyers robòtics i biomèdics - (foto 3)

Amb l’objectiu de proporcionar instruments docents adequats i d’última generació per a l’estudi de la robòtica de rehabilitació, l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat d’Alacant (UA) ha adquirit recentment un exoesquelet, tecnologia amb un gran potencial en la indústria robòtica actual.

Els exoesquelets robòtics tenen una gran utilitat en el camp clínic com a elements d’assistència i de rehabilitació del moviment, com també en el camp professional per a ajudar a alçar grans pesos o per a treballs ardus que requerisquen posicions incòmodes sostingudes en el temps. «La indústria dels exoesquelets ha experimentat un gran auge els últims anys i és un element clau en la formació de futurs enginyers robòtics i biomèdics», assenyala Andrés Úbeda, professor del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal.

En concret, més de 150 estudiants dels graus d’Enginyeria Robòtica i d’Enginyeria Biomèdica i dels màsters en Enginyeria Biomèdica i en Automàtica i Robòtica de la UA treballaran amb l’exoesquelet durant aquest curs acadèmic per a contribuir al seu futur científic i educatiu. En aquest sentit, l’Escola Politècnica Superior de la UA, al costat del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal, ha fet un pas significatiu en la innovació i docència en biotecnologia i robòtica amb l’adquisició de l’exoesquelet BELK.

«L’alumnat format en aquesta matèria tindrà la capacitat d’incorporar-se a empreses del sector i també emprendre els seus projectes propis ja que, com que és un camp en creixement, les possibilitats de desenvolupament de nous dispositius que s’ajusten a les noves necessitats del mercat són altes», destaca el professor de la UA. A més, podran aportar els seus coneixements en el camp de la investigació relacionada amb l’ús i l’aplicació d’exoesquelets amb l’objectiu de millorar els processos de rehabilitació actuals i limitar els efectes negatius de malalties del sistema neuromuscular.

Aplicacions

L’aplicació d’exoesquelets a l’àmbit clínic està principalment indicada per a pacients que han patit un ictus o una lesió medul·lar. Segons dades de l’associació mèdica World Stroke Organization, s’estima que anualment uns 12,2 milions de persones pateixen un ictus, i el nombre total de supervivents és aproximadament 101 milions a nivell mundial. En el cas de persones amb lesió medul·lar les xifres ascendeixen a 250.000 i 500.000 persones anuals, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut. «Aquestes són les dues patologies amb major prevalença, encara que qualsevol malaltia o lesió que requerisca d’assistència pot permetre l’ús d’exoesquelets si es compleixen les condicions», apunta Úbeda.

Pujar