elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Associació Espanyola de Científics concedeix la Placa d’Honor 2022 a l’investigador de la UA Fernando Maestre

L’Associació Espanyola de Científics concedeix la Placa d’Honor 2022 a l’investigador de la UA Fernando Maestre
  • Per les seues contribucions de rellevància internacional en ecologia de zones àrides i canvi global

L’Associació Espanyola de Científics (AEC) ha atorgat la Placa d’Honor 2022 a l’investigador distingit de la Universitat d’Alacant (UA) Fernando Maestre, per les seues contribucions de rellevància internacional en ecologia de zones àrides i canvi global. Així ho han acordat els membres del Consell Rector després de destacar que el catedràtic d’Ecologia s’ha convertit en un gran referent a Espanya en el seu àmbit de coneixement..

Com destaca l’investigador de la UA «ha sigut una sorpresa rebre aquesta distinció que suposa un estímul per a continuar treballant i per a posar en valor la investigació que fem des del Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global de la Universitat d’Alacant».

L’Associació Espanyola de Científics, entitat fundada l’any 1971, concedeix anualment, des de fa 23 anys, les Plaques d’Honor AEC a investigadors i professionals de la ciència, així com a empreses, associacions i institucions que han destacat per la seua labor en favor de la I+D+i al país.

Els guardons es lliuren durant el Sopar Anual de l’AEC programat per al pròxim 24 de novembre a la seu de l’Associació Espanyola de Científics, situada en l’edifici Rectorat i Consell Social de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

Durant l’esdeveniment, Maestre oferirà un discurs i, posteriorment, l’AEC publicarà un dels seus articles divulgatius relacionat amb el seu camp d’investigació en la revista Acta Científica y Tecnológica.

Fernando T. Maestre

Fernando T. Maestre, catedràtic d’Ecologia, es va incorporar a la Universitat d’Alacant l’any 2019 com a investigador distingit dins del programa GenT de la Generalitat Valenciana de retorn de talent. En l’actualitat, dirigeix el Laboratori d’Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global, on investiga el funcionament dels ecosistemes de zones àrides i la resposta d’aquests al canvi mediambiental, i és membre de l’Institut Multidisciplinari per al Medi Ramón Margalef (IMEM).

Maestre és premi extraordinari de llicenciatura (1999) i doctorat (2005) per la Universitat d’Alacant, ha rebut també el premi al rendiment acadèmic de la Generalitat Valenciana (1999). Després del seu pas per la Universitat de Duke (USA, 2003-2005) s’incorpora a la Universitat Rey Juan Carlos, on és catedràtic d’Ecologia (en excedència en l’actualitat). Al maig del 2019, s’incorpora com a investigador distingit a la Universitat d’Alacant.

Durant la carrera investigadora ha fet estades d’investigació en universitats i centres d’investigació dels Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Austràlia i Xina. És investigador principal de 16 projectes d’investigació que sumen més de 6 M de €, i és l’únic ecòleg que treballa a Espanya que ha aconseguit tant una Starting (2009) com una Consolidator Grant (2014) del Consell Europeu d’Investigació.

Ha publicat més de 270 articles en revistes científiques internacionals, que inclou deu en Science, Nature i PNAS, i també sis llibres i nombrosos articles de divulgació científica i es troba dins de l’1% d’autors més citats del món des del 2018. A més, l’investigador de la UA ha presentat més de 100 ponències en congressos científics i impartit conferències convidades en una quinzena de països, i ha dirigit també deu tesis doctorals.

Els seus mèrits investigadors l’han fet mereixedor de premis com el Rei Jaume I, categoria de Protecció del Medi Ambient (Fundació Rei Jaume I, Espanya, 2020); l’Acadèmia de Ciències–Fundació Pascual en Ciències de la Vida, modalitat d’investigadors joves (Reial Acadèmia de Ciències Físiques, Exactes i Naturals, Espanya, 2013); el Humboldt Research Award (Fundació Alexander Von Humboldt, Alemanya, 2014); el Miguel Catalán per a investigadors menors de 40 anys (Comunitat de Madrid, Espanya, 2014); i el Distinguished scientists (Chinese Academy of Sciences, la Xina, 2019). Ha sigut també nomenat «Fellow» de la Societat d’Ecologia d’Amèrica l’any 2020.

Pujar