elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'abstenció dels no adscrits saca endavant els comptes 2017 del tripartit

L'abstenció dels no adscrits saca endavant els comptes 2017 del tripartit

    L'equip de govern d'Alacant ha aconseguit aprovar provisionalment els pressupostos per a 2017 gràcies a l'abstenció dels dos regidors no adscrits, Fernando Sepulcre i Nerea Belmonte.
    El tripartit necessitava, almenys, el suport, en forma d'abstenció, d'un d'ells, ja que PP i C's ja havien anunciat la seua intenció de votar en contra. Així doncs, finalment els comptes han tirat endavant amb els 14 vots a favor del tripartit (PSOE, Guanyar Alacant i Compromís) i l'abstenció dels expulsats de C's (Sepulcre) i Guanyar (Belmonte).

    El PP i C's han portat al ple extraordinari celebrat aquest matí aquelles esmenes al pressupost que van ser rebutjades en la Comissió d'Hisenda del passat divendres, però la seua destinació ha sigut la mateixa. Cap d'elles (al voltant de 50 per part del PP, inclosa una a la totalitat, i unes deu de C's) ha sigut aprovada.

    En canvi, l'equip de govern sí ha acceptat les tres presentades per Belmonte, qui havia portat cinc, encara que en l'últim moment ha retirat dos. La pròpia Belmonte havia condicionat prèviament la seua abstenció al fet que se li aprovaren aquestes al·legacions, si bé, durant la seua primera intervenció, ha criticat la "incoherència" dels comptes "per a un govern d'esquerres" i la falta de diàleg del tripartit.

    En contraposició, el no adscrit Sepulcre ha sigut el primer a anunciar fermament que s'anava a abstenir per a evitar perjudicar a la ciutat i per a donar "un vot de confiança" a l'executiu local. Per la seua banda, durant la defensa de la seua proposta, l'alcalde, el socialista Gabriel Echávarri, ha afirmat que aquests eren "els pressupostos més difícils de la Democràcia en aquest Ajuntament" i "els únics possibles". En aquest sentit, ha criticat la gestió dels anteriors governs del PP, que van deixar al consistori sotmès pel Ministeri d'Hisenda a un Pla d'Ajust des de 2012, any en el qual "Alacant va deixar de ser lliure".

    Açò va ocórrer per a "parar-li les mans" al govern de la ex alcaldessa Sonia Castedo. "Perquè deixaren de gastar el que no tenien" i "d'arruïnar als alacantins amb les seues polítiques de festes, iots i marisquet", ha dit.
    L'alcalde ha ressaltat l'increment d'un 145 per cent en la partida de Participació Ciutadana i Partides Rurals, pel que fa a l'últim pressupost aprovat en 2015 per un govern del PP. Igualment, els comptes de 2017 preveuen, segons Echávarri, una pujada del 140 per cent en Comerç, un 83 per cent en Educació, un 52 per cent en Joventut i un 13 per cent en Seguretat, entre uns altres.

    Quant a Acció Social, una partida que ha creat polèmica entre els propis socis de govern, l'alcalde s'ha compromès a incrementar el seu pressupost particular amb una modificació quan siga possible.
    En aquest sentit, ha informat que va a engegar estudis per a suprimir els patronats d'escoles infantils i habitatge, i per a l'eixida de l'Ajuntament de la Mancomunitat de l'Alacantí, la qual cosa suposarà un estalvi per a les arques públiques de 500.000 euros que es destinaran a Acció Social i Sanitat.

    També ha aprofitat per a anunciar que l'Ajuntament recuperarà enguany la gestió dels impostos en fase executiva, que gestiona actualment SUMA (organisme depenent de la Diputació d'Alacant). Cal destacar que l'equip de govern ja va recuperar aquesta gestió, en fase voluntària, a la fi de 2015.

    A més, es va a crear una Oficina Antifraude, que dirigirà el regidor de Presidència, Natxo Bellido (Compromís), i es va a potenciar l'oficina de captació de fons europeus.
    Finalment, ha anunciat la contractació directa de personal per a l'àrea d'Urbanisme, la qual farà efectiva a través de la renúncia a la creació de dos llocs de directors generals i eliminant dues dedicacions exclusives d'edils de l'oposició, una del PP i una altra de C's.

    Per la seua banda, la portaveu de C's, Yaneth Giraldo, ha asseverat que aquest pressupost porta "el títol d'indigne" per aprovar-se amb el suport de dos no adscrits i ha demanat a l'alcalde que deixe de ser "còmplice de les polítiques extremistes de Guanyar i sectaristes de Compromís".

    El seu homònim en el PP, Luis Barcala, ha mantingut aquesta línia i ha considerat que aquests són "els pressupostos del xantatge al que Guanyar ha sotmès a Echávarri", al que ha afegit que "ara es recolzen en Belmonte, a la qual han repudiat".

    Els comptes eixiran ara a exposició pública i, posteriorment, tornaran al ple municipal per a ser ratificats definitivament.

    Pujar