elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els investigadors Margarita del Val, Alfredo Corell i Juan José Badiola a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA

  • Els protagonistes participaran en una taula redona en la qual tractaran els ‘Ensenyaments de la Covid-19’

L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant reunirà, demà dimarts 17 de maig, els reconeguts investigadors i immunòlegs, Margarita del Val, Alfredo Corell i Juan José Badiola, que participaran en la taula redona «Ensenyaments de la Covid-19». L’acte tindrà lloc a les 19 hores a les instal·lacions de la Seu al carrer Sant Ferran, 40. L’acte serà moderat per José Miguel Sempere, catedràtic d’Immunologia i director del Departament de Biotecnologia de la UA. Amb format presencial, limitat a la capacitat de la sala, l’acte també podrà seguir-se en directe.

Per als qui vulguen formular preguntes durant la sessió poden fer-ho a través del correu electrònic següent: seu.alacant@ua.es o per WhatsApp: 600 948 683

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA. #AulaCienciaUA.

Margarita del Val Latorre

És doctora en Ciències Químiques per la Universitat Autònoma de Madrid. Va fer la Tesi Doctoral en el Centre de Biologia Molecular (CSIC-UAM) a Madrid, sobre la biologia molecular dels virus. Durant la seua estada postdoctoral de 5 anys a Alemanya, va evolucionar a l’estudi de la resposta immune contra les infeccions virals. La seua investigació va contribuir decisivament a l’inici del desenvolupament de dos camps d’investigació actualment molt actius: la investigació en la interferència dels virus amb la resposta immune; i l’estudi del processament i la presentació d’antígens virals a limfòcits T citotòxics, que li va fer dissenyar la primera vacuna experimental basada en epítops T aïllats, concepte actualment emprat en assajos clínics de vacunes contra agents infecciosos. De tornada a Madrid, va iniciar el seu grup d’investigació propi en Immunologia Viral en el Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III. El seu treball es va centrar en l’estudi dels mecanismes moleculars de la presentació d’antígens virals a limfòcits T citotòxics antivirals, que descriuen proteases clau en aquest procés. A més, va caracteritzar els pèptids virals naturals produïts en cèl·lules infectades, més llargs i diversos de l’esperat, i va descriure i va quantificar la important contribució de les vies independents dels transportadors TAP a la presentació d’antígens virals, i per tant al reconeixement i eliminació de les cèl·lules infectades per la resposta immune cel·lular. L’any 2010, el grup es va traslladar al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CSIC-UAM), on la Dra. del Val és Investigadora Científica del CSIC. La seua investigació s’ha orientat cap a l’estudi de la resposta immune contra patògens en models animals d’infecció. El grup d’investigació ha identificat el paper fonamental de Nras en la diferenciació dels limfòcits T citotòxics CD8+ antivirals de memòria, i ha contribuït a la identificació del paper del factor NFAT5 en el control de la leishmaniosi visceral, així com de les proteïnes PARP1 i PARP2 en la resposta immune humoral i cel·lular antiviral. Ha publicat articles d’un gran impacte en Cell, Nature Immunology, J Experimental Medicine, J Immunology i J Virology, entre d’altres. Com a investigadora principal, cal ressaltar l’alt factor d’impacte mitjà de les publicacions del grup que dirigeix, i que els membres del grup que dirigeix són primers autors o la IP és autora responsable del 80% de les publicacions. El grup col·labora i publica juntament amb 8 grups estrangers i 14 espanyols. En els últims 10 anys, ha dirigit projectes d’investigació per un import total d’1.692.000 €.

Alfredo Corell Almuzara

Nascut a Madrid l’any 1963; doctor en Biologia per la Complutense de Madrid. Es va formar com a especialista en Immunologia a l’Hospital 12 de Octubre. Les seues passions són la immunologia i la docència, i a aquestes ha dedicat tota la seua carrera laboral; com a immunòleg va tenir etapes focalitzades en el diagnòstic (equip de trasplantaments del 12 de Octubre, o el programa de garantia externa de qualitat per a tots els laboratoris diagnòstics espanyols), en la investigació (6 tesis doctorals dirigides, ha publicat més de 60 articles en revistes d’impacte, 4 sexennis d’investigació i catedràtic de la Universitat de Valladolid des del maig del 2020 (des del 1999 és professor titular i ha impartit docència en grau, màster i doctorat), a la innovació docent (coordina el projecte Immunomedia, en el qual participen 8 universitats europees, que ha rebut diversos guardons, finançat dos anys per la FECYT). Implicat sempre en responsabilitats de gestió, ha sigut director del Centre per a l’Ensenyament Online, Formació i Innovació Docent de la Universitat de Valladolid (VirtUVa), vocal de la Comissió Nacional de l’Especialitat d’Immunologia i de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d’Immunologia (en el període 2016-2020). Des de juliol del 2020 és vicerector d’Innovació Docent i Transformació Digital de la Universitat de Valladolid. En els últims anys està desenvolupant d’una manera intensa la seua activitat divulgadora, que també naix des del projecte Immunomedia. Ha rebut el premi MEDES 2018 (Fundació Lilly) a la millor iniciativa per a la difusió en espanyol de les ciències biomèdiques; i el premi EDUCA 2018 al millor docent universitari d’Espanya.  Des de l’aparició de la pandèmia, visibilitza la Immunologia en xarxes socials i en múltiples mitjans de comunicació: escrita, ràdio i televisió. Destaquen les col·laboracions en «La hora de la 1», d’RTVE, «Está pasando» en Telemadrid, «Cuatro al día» de CuatroTv i en «La Sexta Noche» de la Sexta.

Juan José Badiola Díez

Nascut a Lleó l’any 1948. Va fer els estudis de Veterinària a les Facultat de Veterinària de Saragossa i Madrid, i és llicenciat i doctor en Veterinària per la Universitat Complutense. Ha desenvolupat l’activitat acadèmica a la Universitat de Saragossa i la seua activitat professional i investigadora en l’àmbit del diagnòstic i investigació de malalties animals, amb nombrosos treballs en l’àmbit de les encefalopaties espongiformes transmissibles i les malalties provocades per retrovirus i micobacteris. És autor de gairebé 200 articles d’investigació i director de 35 tesi doctorals; responsable de 40 projectes d’investigació regionals, nacionals i europeus, membre de comitès editorials de revistes científiques, d’associacions científiques i professionals i de diverses acadèmies. Ha dut a terme una intensa labor com a conferenciant convidat per nombroses institucions i és col·laborador assidu de nombrosos mitjans de comunicació, tant de premsa escrita, ràdio i televisió, sent considerat en l’actualitat un dels referents en matèria de sanitat animal, seguretat alimentària i salut pública a Espanya.

Entre les activitats més destacades trobem haver sigut degà de la Facultat de Veterinària (1984‐89), vicerector d’Investigació (1990‐92) i rector de la Universitat de Saragossa (1992‐2000). Vicepresident acadèmic del Consell d’Universitats (1996‐2000); membre electiu del Consell d’Estat (2003‐2008); del Comitè Científic en Sanitat Animal i Protecció Animal de la Unió Europea (1988‐2000); i del Comitè Especial Assessor sobre les EET de la Presidència del Govern (2001‐2004). Director del Centre Nacional de Referència de les Encefalopaties Espongiformes Transmissibles (EET) (1996‐2007) i del Centre d’Encefalopaties i Malalties Transmissibles Emergents (2007 fins a l’actualitat). Director del Laboratori de Referència de l’OIE (Organització Mundial de Sanitat Animal) per a l’EEB i el Scrapie (2015 fins a l’actualitat); president de l’Agència Aragonesa de Seguretat Alimentària (2003 fins a l’actualitat); vicepresident del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (2003‐2007); membre de la Xarxa Europea de Riscos Emergents per a la Cadena Alimentària Europea d’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria) (2010 fins a l’actualitat); membre del Consell Assessor del Ministeri de Sanitat (2008‐2017) i del Consell Gestor de la Plataforma Tecnològica Espanyola de Sanitat Animal (Vet+i) (2010‐2019). President de la Comissió Nacional d’Acreditació de Catedràtics d’Universitat d’ANECA en l’àmbit de les Ciències de la Salut (2007‐2010) i president del Consell General de Col·legis Veterinaris d’Espanya (2001‐2019).

Pujar