elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la UA creen un model capaç de predir el desenvolupament dels malalts en cas de pandèmia

Investigadors de la UA creen un model capaç de predir el desenvolupament dels malalts en cas de pandèmia
  • L’estudi s’ha realitzat analitzant resultats clínics de pacients amb COVID

 

A partir de l’anàlisi estadística de resultats clínics de malalts de COVID, investigadors de la Universitat d’Alacant han creat un model capaç de predir el desenllaç d’aquesta malaltia. Els resultats d’aquesta investigació revista científica HELIYON i són la base del desenvolupament d’una aplicació mòbil (APP) que es podria utilitzar en el futur si es donaren unes circumstàncies semblants.

El catedràtic Frutos Marhuenda, del Departament d’Agroquímica i Bioquímica de la Universitat d’Alacant, és el responsable d’aquesta investigació, que ha sigut possible gràcies a la base de dades dels hospitals HM de Madrid, que les van deixar en obert amb finalitats científiques.

Marhuenda explica que «analitzant aquests resultats clínics de pacients COVID es van poder avaluar quins paràmetres de totes aquestes anàlisis clíniques realitzades eren més importants per a poder preveure el desenvolupament de la malaltia». L’investigador assenyala, a més, que, de fet, amb els resultats obtinguts d’una primera analítica realitzada quan el pacient ingressa en els serveis d’urgències eren capaços de detectar o determinar quin seria el desenllaç de la malaltia. «Podíem predir amb una taxa d’encert de més del 95 % si el pacient anava a morir o anava a superar la malaltia», assegura.

«Aquest model podria haver sigut una eina per al personal mèdic molt útil durant els moments més difícils de la pandèmia, perquè hauria ajudat a prendre les decisions clíniques sobre la base d’aquesta informació. Per exemple, en els homes, l’edat era determinant com un factor de risc, mentre que en les dones l’edat no era ni de lluny el factor clau per a predir el desenllaç de la malaltia», assegura Frutos Marhuenda, que té ara el focus posat la en el desenvolupament gràcies a aquesta investigació d’una aplicació mòbil (App) que, amb un ús senzill i intuïtiu, es podria fer servir en el supòsit que es produïra una altra pandèmia.

«Volíem crear un model predictiu per a valorar la gravetat i per a saber cap a on anava a evolucionar. Per a fer-ho vam seleccionar una sèrie de factors de les analítiques d’uns tres-cents pacients, des de l’ingrés fins al final del desenvolupament de la malaltia, i el resultat va ser molt bo, ja que vam arribar al 95 % d’encert en la predicció. El model no va arribar a usar-se durant la pandèmia, però ara, convertit en APP podria ser molt útil si es donen circumstàncies similars».

Pujar