elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Història accessible i interactiva, en les VI Jornades del grau en Història que comencen demà dimecres a la Universitat d'Alacant

La Història accessible i interactiva, en les VI Jornades del grau en Història que comencen demà dimecres a la Universitat d'Alacant
  • La sessió “La Història Moderna en la Universitat d’Alacant: línies d’investigació, divulgació i eixides professionals” homenatjarà el professor Primitivo Pla Alberola

  • App i videojoc, nous formats per a aprendre història

Demà comencen a la Universitat d’Alacant les VI Jornades del grau en Història. “La Història Avui” és el títol que abraça les activitats per a donar a conèixer les línies d’investigació, eixides professionals i propostes de divulgació. Organitzades per la Facultat de Filosofia i Lletres, continua amb el format en línia iniciat en les jornades anteriors, les del grau en Espanyol. Les sessions estaran disponibles els dies 10, 15, 17, 24 i 31 de març de 2021 des de les 09.00 hores.

La virtualitat de les jornades, que es podran veure en la següent adreça, avantatja el format presencial, com assenyala el coordinador, el professor Juan Antonio Barrio. Els vídeos estaran disponibles no sols el dia en què està programada l’activitat, sinó fins a final del curs acadèmic; i fins i tot, després es penjaran en el Repositori de la UA (RUA), i així es formaran nous recursos docents i acadèmics. A més, i com indica, “es tracta de vídeos gravats, però l’enllaç és públic, per la qual cosa adquireix una dimensió major, ja que és accessible per a alumnat d’IES o per a interessats des de qualsevol punt del planeta, fet que augmenta la capacitat de la capacitat d’un seminari que, per l’èxit de públic que ha tingut en anys anteriors i atesa l’actual situació sanitària, es torna virtual”.

El degà de la Facultat; Juan Francisco Mesa Sanz, inaugurarà demà dia 10 de març, l’activitat. Començarà amb “Arqueología de las armas en el Mediterráneo arcaico: el caso de los cascos de parada de la Italia meridional”, per Raimon Graells i Fabregat.

“Roma y el Mare Nostrum. Navegación, puertos y comercio en el Imperio Romano”, per Daniel Mateo Corredor serà la segona sessió, el 15 de març..

Com es pot reconstruir la memòria històrica associada als videojocs? La resposta a aquesta pregunta la oferirà Alberto Venegas Ramos el dia 17 en “Imágenes virtuales y medievalismo: problemas y limitaciones en la reconstrucción visual, virtual y videolúdica de la Edad Media”. La intencionalitat és la base sobre la qual s’asseu la creació de videojocs, en benefici dels països.

Com un sentit homenatge al professor i investigador de la UA Primitivo Pla Alberola, mort recentment, és la sessió “La Historia Moderna en la Universidad de Alicante: líneas de investigación, divulgación y salidas profesionales”, a càrrec del professorat d’Història Moderna i que es podrà veure el dia 24.

Rafael Zurita investiga sobre la digitalització de la història contemporània, i treballa amb pàgines webs i desenvolupa recursos com són Rutes GeHP, l’app desenvolupada pel projecte ““Guerra e Historia Pública” que permet la consulta de les rutes creades i també el disseny de noves rutes per part de l’usuari. El 31 de març tanca les jornades amb “La historia digital Contemporánea”.

Pujar