elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA exhibeix el potencial de la col·laboració publicoprivada en la I Trobada de Càtedres Institucionals

La UA exhibeix el potencial de la col·laboració publicoprivada en la I Trobada de Càtedres Institucionals
  • Representants acadèmics, institucionals i empresarials de les trenta-cinc càtedres existents palesen la importància d’una sinergia que mou més d’un milió d’euros

MÉS FOTOS
La UA exhibeix el potencial de la col·laboració publicoprivada en la I Trobada de Càtedres Institucionals - (foto 2)
La UA exhibeix el potencial de la col·laboració publicoprivada en la I Trobada de Càtedres Institucionals - (foto 3)
La UA exhibeix el potencial de la col·laboració publicoprivada en la I Trobada de Càtedres Institucionals - (foto 4)
La UA exhibeix el potencial de la col·laboració publicoprivada en la I Trobada de Càtedres Institucionals - (foto 5)

A hores d’ara, la Universitat d’Alacant compta amb trenta-cinc càtedres institucionals que actuen com a suport a la investigació, la divulgació i la docència a través de la col·laboració entre la universitat amb institucions públiques i empreses de tota mena. Gràcies a aquesta fórmula publicoprivada, es treballa conjuntament en el desenvolupament d’activitats de formació, generació de coneixement, divulgació o transferència de tecnologia en una determinada àrea cultural, científica o tècnica.

La sala multimèdia de l’edifici del Rectorat ha acollit avui la I Trobada de Càtedres Institucionals organitzada per la UA, en què han participat representants tant de la institució acadèmica com d’empreses i institucions que formen aquest teixit de suport a la generació de coneixement híbrid que implica l’entramat  socioeconòmic i potencia la transmissió de coneixement des de la universitat a la societat.

L’acte ha estat presidit per la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, i ha comptat amb la participació del delegat de Projectes Institucionals, Juan Llopis, de qui depenen les càtedres institucionals. Durant la seua intervenció, la rectora ha destacat la importància de les càtedres institucionals per a la universitat, de les quals ha dit, «aporten una connexió directa amb l’entramat empresarial i social més pròxim i ens acosten a les diferents realitats de cadascuna, i això ens permet dirigir el nostre esforç investigador i formatiu i, per tant, el nostre coneixement, cap als temes més candents i actuals i que més preocupen la nostra societat». Navarro ha aprofundit en la important aposta realitzada per la UA en aquest sentit i en l’excel·lent acceptació del model per part d’empreses, institucions i la mateixa societat.

La primera càtedra institucional de la UA, la de l’Empresa Familiar, va nàixer el 2003. El 2016 eren disset, amb una inversió externa pròxima als 500.000 euros. «Actualment comptem amb trenta-cinc càtedres que, en conjunt, inverteixen més d’un milió d’euros en R+D+I i responsabilitat social, amb els quals la UA posa la investigació i la formació al servei del teixit productiu, cosa que permet una transmissió directa del coneixement que generem d’una manera molt efectiva i directa», ha dit.

Per part seua, el director de Relacions i Projectes Institucionals de la Universitat d’Alacant, Juan Llopis, ha destacat la gran diversitat de les càtedres institucionals, amb les quals la UA abraça tots els àmbits, sectors i coneixements. «Són una aposta ferma de la Universitat d’Alacant amb les quals generem un diàleg directe i permanent que es tradueix en una col·laboració efectiva que optimitza el treball de transmissió de coneixement a la societat des de la Universitat d’Alacant».

El nombrós públic assistent a aquesta I Trobada de Càtedres Institucionals de la UA ha tingut, a més, l’oportunitat d’assistir a la conferència d’Antonio Sánchez Zaplana, director del Centre d’Intel·ligència de l’Aigua d’Aigües d’Alacant, que ha dissertat sobre l’impacte de la intel·ligència artificial generativa en la societat. Sánchez Zaplana ha aprofundit en la nova realitat que s’imposa a un ritme de vertigen en tots els àmbits de la vida tant laboral com d’oci. Entre les dades aportades destaca que, en els pròxims anys, la Intel·ligència artificial afectarà en els Estats Units i Europa més del 60 % dels llocs de treball existents, ja que es podran realitzar de manera totalment automatitzada més de la quarta part de les tasques actuals.

Pujar