elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estudiants d’Arquitectura de la UA exposen els seus projectes en MedCity

Estudiants d’Arquitectura de la UA exposen els seus projectes en MedCity
  • Es tracta d'un esdeveniment satèl·lit del Festival of the New European Bauhaus que ha tingut lloc a Casa Mediterrani i que posa en valor la ciutat mediterrània

MÉS FOTOS
Estudiants d’Arquitectura de la UA exposen els seus projectes en MedCity - (foto 2)
Estudiants d’Arquitectura de la UA exposen els seus projectes en MedCity - (foto 3)

 

Casa Mediterrani i el Col·legi Territorial d'Arquitectes d'Alacant són els impulsors de MedCity, un esdeveniment satèl·lit del Festival of the New European Bauhaus (Unió Europea) que es va tenir lloc a Alacant la setmana passada. La Nova Bauhaus Europea pretèn promoure la dimensió arquitectònica i el seu valor per a millorar la qualitat de vida de les ciutats i fa una crida a reflexionar sobre com han de ser els espais en els quals vivim tenint en compte la cultura de cada lloc i reforçar els llaços que uneixen els diferents països europeus. En aquest context, estudiants d'Arquitectura de la Universitat d'Alacant han participat activament en la trobada MedCity, com a col·lectiu estudiantil Aluarqalc, amb una exposició dels seus projectes sota el lema “Sostenibilitat, bellesa i inclusió a la ciutat mediterrània”. Els estudiants expliquen que “teníem des de fa temps la idea d'aprofitar treballs d'assignatures ja realitzades per a fer una exposició de qualitat”. L'exposició ha pogut visitar-se durant l'esdeveniment amb el títol “Ideari compartit d'una identitat mediterrània”, formada per tres maquetes i dotze projectes que reflexionen sobre com tractar, habitar i construir el Mediterrani.

La trobada MedCity ha comptat també amb la participació en diverses taules i conferències dels professors i catedràtics de la UA Jorge Olcina, Joaquín Alvado, Ivan Capdevila, Carlos P. Carramiña i Antonio Galiano, a més del vicerector d'Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral de la UA, Salvador Ivorra, en representació institucional de la UA.

Els projectes

  1. Festa i sacrifici: transgressió en arquitectura a través de la ruïna i el domèstic
    Autors: Paco Navarro i Andrea Davó
    Aquest treball utilitza la idea de la transgressió en arquitectura, una transgressió que es descompon en dos actes que exploren com els ritus de la festa o el sacrifici s'executen en l'arquitectura. En el primer es redacta una crònica entre allò real i fictici: un projecte tècnic de ruïnificació de la residència Kauffman. El segon utilitza ruïnes modernes per a resimbolitzar aquelles arquitectures i domesticitats que havien sigut excloses del discurs.
  2. Atenes
    Autora: Begoña Ruiz
    Projecte desenvolupat durant l’estada Erasmus a Atenes. La proposta desenvolupa una estació de tren per a oferir a la ciutat costanera de Lavrio comunicació entre el port industrial, la mateixa ciutat i la península Àtica. Les dues idees principals de projecte eren la d'obrir-se al paisatge costaner i crear un passeig ascendent, tan lligats a l'antiga arquitectura grega. De la mateixa manera que tots els pujols d'Atenes ascendeixen cap a un monument o fita, el propòsit és atorgar a la ciutat una fita identificable, però que, alhora, tinguera un impacte visual mínim.
  3. El refugi de les criatures resilients
    Autor: Fran Ortuño
    El projecte es basa en una ficció especulativa que reflexiona sobre la incidència de les activitats humanes descontrolades en els entorns en els quals es desenvolupen. La ficció té com a protagonistes tres espècies animals natives de les llacunes de Rabassa, indicadors sensibles de l'estat ambiental de l'entorn que han d'adaptar els seus hàbitats als efectes provocats per les activitats humanes.
  4. Mercat per a l'horta
    Autors: Geraldine Bukonja i Candela Fornell
    Un mercat local per a la zona de l'Albufera significaria un lloc de reunió on posar en valor la història de la zona, amb els veïns com a protagonistes i partícips del seu funcionament. Els productes a la venda tindran l'etiqueta de “quilòmetre 0”, i per això proposen la rehabilitació de l'horta de l'Albufera, una horta per al mercat que s'adapta al pas de les estacions. A més de la venda o cultiu del producte en si, s’hi podrà desenvolupar una barreja d'usos amb l'elaboració de plats elaborats a partir de productes a la venda, per la qual cosa seria també un lloc on reunir-se i menjar, fer una passejada i visitar l'horta o formar-ne part. El projecte proposa aprofitar l'aigua de pluja amb un sistema de recollida d'aigua a partir de la coberta i els pilars que portaran a uns depòsits subterranis que, posteriorment, la distribuiran a la resta de l'horta. Els residus produïts en el mateix mercat són usats com a abonament per a reciclar-los.
  5. Els vessants de Rabassa
    Autors: Marco Kees Djisktra, Elora Pérez, Kawtar Saukari, Jorge Plaza, Carla García, José Morell
    Aquest projecte pretén generar una reconnexió urbana entre les llacunes de Rabassa i Alacant mitjançant diverses capes i estratègies de disseny urbà, i millorar la qualitat de vida d'Alacant, ampliar i reforestar aquesta zona verda que connecta la ciutat i promoure l'exercici físic. A més, allò no viu o vessat forma part fonamental del projecte, i és la ceràmica la protagonista d'aquesta narrativa mediterrània.
  6. Arrels
    Autors: Marco Kees Djisktra, Candela Forner
    El projecte ARRELS naix d'una investigació pel passat del Campello, concretament en la zona de Fabraquer, amb un origen lligat a l'agricultura. Aquesta localització planteja una gran pèrdua del paisatge cultural i tradicional. Tot aquest llegat patrimonial avui dia es troba seriosament amenaçat i quasi extingit a causa de la massificació d'edificis en primera línia i el turisme. A partir de la investigació del lloc i conèixer-ne les arrels, es proposa crear un espai públic de qualitat vinculat al passat de l'horta.
  7. Les libèl·lules de Rabassa
    Autora: Martina Gramajo
    Les libèl·lules habiten en les canyes que abracen les llacunes de Rabassa, però també són típiques del Mediterrani, on està present l'aigua i la canya comuna. Aquest projecte posa en valor un fragment del territori alacantí desconegut, juntament amb una extensa xarxa ecosistèmica. A través de la ficció especulativa es construeix un relat amb un possible escenari futur, tenint en compte la tasca arquitectònica com una feina que va més enllà de l'element humà i el context urbà, que s'interessa per la sostenibilitat i la cura del nostre paisatge oblidat.
  8. Les ruïnes del Mediterrani
    Autora: Martina Gramajo
    Les ruïnes conformen gran part del paisatge costaner mediterrani, l'estil de vida pròxim a l'aigua i les normatives urbanístiques han evolucionat amb el temps i han influït en l'arquitectura. Aquest projecte se centra en eixes ruïnes i en el bany, i fa una aproximació fins a arribar a Calp, en concret a l'obra de Ricard Bofill, el club social a la vora de la Muralla Roja. Es pretén dissenyar un objecte capaç de mediar amb el medi ambient i l'humà amb la nova manera d'entendre el bany.
  9. Ecobarri a Cartagena
    Autors: Miguel Botella, Carla Alexia Coscolín, Teresa Davó, Ana Mira-Perceval, Rebeca Ugeda
    El projecte correspon a un Pla General a Cartagena en el qual es va dissenyar un ecobarri en una zona perifèrica de la ciutat. S’hi detallen els blocs d'habitatge, l'espai lliure de l’illa de cases.
  10. Saludable comunitat, flexible cohabitar
    Autora: Rebeca Ugeda
    Creació d'una mini comunitat formada per oposats (o complementaris) joves i ancians, que conviuen en unió. El projecte aprofundeix en com interfereixen les necessitats sanitàries en la vivència, les possibilitats d'adaptació per a fer més fàcil conviure amb malalties o problemes de salut física o mental. La ciutat buscada en aquest projecte és una ciutat que cuida els ancians i, alhora, intenta donar espais i oportunitats als joves que no poden independitzar-se.
  11. Cases i coses
    Autor: Rafael García
    Sense descripció del projecte.
  12. La Manga com a collage urbanístic
    Autor: Rafael García
    Sense descripció del projecte.
Pujar