elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estudiants de Biologia de la Universitat d’Alacant acosten la ciència a la societat amb monòlegs científics

Estudiants de Biologia de la Universitat d’Alacant acosten la ciència a la societat amb monòlegs científics
  • Amb entrada gratuïta i inscripció prèvia, “Vine a fer-te’n una amb les teues defenses” tindrà lloc dijous, 17 de novembre, a les 20 hores, al pub Paröle de Sant Vicent del Raspeig

  • La iniciativa, coordinada pel divulgador científic Alfredo Corell, s’emmarca en el projecte Immunomèdia en el qual participa la UA

 

«Vine a fer-te’n una amb les teues defenses» és la nova iniciativa de divulgació científica que protagonitzen estudiants de quart curs del grau en Biologia de la Universitat d’Alacant (UA). L’esdeveniment, amb entrada gratuïta i inscripció prèvia, tindrà lloc dijous, 17 de novembre, a les 20 hores, al pub Paröle (carrer de la Plata, 7), situat a Sant Vicent del Raspeig.

En concret, alumnat de l’assignatura Immunologia Aplicada i Immunopatologia oferirà vuit monòlegs científics en els quals abordaran aspectes relacionats amb la immunologia: la memòria màgica de les teues defenses; em puja la histamina; policia immunològica, amunt les barreres!; els cuiners del sistema immunitari; cita Tinder amb un celíac; en cas de dubte… Augmentine; les defenses perden els papers, i a la recerca de la cèl·lula oblidada del sistema immunitari.

Durant setmanes, els estudiants de la UA han tingut l’oportunitat de treballar juntament amb el catedràtic d’Immunologia de la Universitat de Valladolid i divulgador científic Alfredo Corell en aquesta proposta que ara posaran en pràctica sobre l’escenari. «A més d’entrenar diferents habilitats per a parlar en públic i conèixer estratègies de divulgació, els estudiants han de captar l’atenció del públic en el primer minut dels monòlegs», explica el reconegut divulgador. Durant l’esdeveniment, «hi haurà diferents activitats interactives per a assegurar que el públic s’entreté i, alhora, aprèn, ja que fonamentalment es tracta d’això en aquesta activitat», avança l’immunòleg.

La iniciativa s’emmarca en el projecte de recursos educatius Immunomèdia, que coordina el mateix Corell, i en el qual col·labora el Departament de Biotecnologia de la Universitat d’Alacant. Tal com indica el seu director, l’investigador de la UA José Miguel Sempere, «la idea és que l’alumnat aprenga a defensar-se en públic. Es tracta d’una habilitat molt valorada i important a l’hora d’exposar els seus treballs en els últims anys de carrera universitària».

Dins d’aquesta col·laboració amb Immunomèdia, la UA ha participat en la traducció i el subtitulat de la col·lecció «Inmunopíldoras», materials docents per a estudiants universitaris disponibles en espanyol, anglès i francès que ja han arribat als quatre milions de reproduccions, així com en jocs (ludificació) i xarxes socials per a la docència i la divulgació de la immunologia. En l’actualitat, estudiants de la UA també col·laboren en la transcripció i en les preguntes d’avaluació del nou MOOC «Vacuna’t, vacuna’ls», curs en línia i en obert que serà presentat d’ací a poc.

Immunomèdia

Immunomèdia és un projecte de recursos educatius d’ús lliure per a facilitar l’aprenentatge i la divulgació de la Immunologia adaptada a tots els públics i nivells educatius. Amb més de quinze anys d’història compta, a més de la Universitat d’Alacant, amb les universitats espanyoles de Valladolid, Complutense de Madrid, Europea de Madrid, Alcalá de Henares i Politècnica de València, les universitats europees de Tolosa (França) i de Coïmbra (Portugal), l’empresa italiana eGnosis i la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI).

El projecte Immunomèdia va ser guardonat el 2018 per la Fundació Lilly amb el Premi MEDES a la millor iniciativa en el foment de l’ús de l’idioma espanyol en la divulgació del coneixement biomèdic.

Inscripció a «Vine a fer-te’n una amb les teues defenses»: https://venta.enterticket.es/buy/?id=21617&clientevents=true

Pujar