elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA desenvolupa una aplicació que analitza les jugades en els partits d'handbol

La UA desenvolupa una aplicació que analitza les jugades en els partits d'handbol
  • L’eina ja està sent utilitzada per la Federació Europea d’Handbol en competicions internacionals

MÉS FOTOS
La UA desenvolupa una aplicació que analitza les jugades en els partits d'handbol - (foto 2)
La UA desenvolupa una aplicació que analitza les jugades en els partits d'handbol - (foto 3)

La longitud dels salts, les acceleracions, el nombre de trets que han culminat en gol, l’altura, o des de quin lloc s’han fet, aquestes són només algunes de les dades sobre un partit d’handbol que genera l’aplicació web Handball Analytics que ha desenvolupat el Departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d’Alacant en col·laboració amb la Facultat d’Educació, una nova eina que ja està a la disposició de les federacions nacionals d’Europa i que ha sigut utilitzada en competicions internacionals.

Com explica Diego Marcos, membre del departament i director del grup d’investigació ‘Undefined’ de la Universitat d’Alacant, van ser els companys de la Facultat d’Educació els qui es van posar en contacte amb l’Escola Politècnica Superior per a fer l’anàlisi de les dades i, una vegada l’eina ja estava feta, la Federació Europea d’Handbol (EHF, European Handball Federation) va mostrar-hi interès. L’EHF necessitava ordenar tota la informació generada per l’ús de la tecnologia de l’empresa Kinexon que capta, a través de l’ús d’uns dispositius en les samarretes dels jugadors i de la pilota, tant les distàncies recorregudes, com les velocitats, les acceleracions, els canvis de direcció, els impactes i els salts en la pista. No obstant això, una vegada vist el potencial de tota aquesta ingent quantitat de dades els investigadors de la UA van proposar a l’EFH fer-hi un pas més: desenvolupar una eina informàtica que permeta, de manera senzilla i gràfica, analitzar tota la informació arreplegada durant els partits. D’aquesta manera es poden veure patrons, tendències emergents i avaluar les competicions i el paper dels jugadors en cada partit.

Després del conveni signat per la UA amb l’EHF enguany, l’aplicació continua el seu desenvolupament: «Estem en una segona fase per a integrar eines que capten un altre tipus d’informacions relacionades amb la forma física dels jugadors», explica Diego Marcos, qui assegura que en un futur pròxim desitgen continuar amb la seua investigació per a, d’una banda, fer l’anàlisi en temps real fet que permetria assistir l’entrenador, per exemple, en la presa de decisions tàctiques sobre el partit. «A més, hi ha una altra via que ens agradaria explotar i és la d’utilitzar la intel·ligència artificial perquè ajude en la presa de decisions», assegura el professor.

En la creació d’aquesta eina ha tingut un paper fonamental la professora de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport Carmen Manchado, que forma part de la Comissió de Mètodes de l’EHF, i ha servit de pont entre la UA i la Federació. Manchado, juntament amb Juan Tortosa, membres del grup d’investigació ‘Research in physical education, fitness and performance’ (RIPEFAP) han treballat estretament amb l’equip Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d’Alacant, integrat per Diego Marcos, però també pels professors Daniel Ruiz, del grup d’investigació Enginyeria Bioinspirada i Informàtica per a la Salut (IBIS), i Virgili Gilart, també del grup ‘Undefined’.

Pujar